Foto: Pexels

Bila konobarica, a sad godišnje zaradi skoro 100 tisuća eura: ‘Ignorirala sam najčešći savjet’

Autor: F.F

Amerikanka Hannah Maruyama je svojim postignućima pokazala da karijerni savjeti koje je dobivala nisu bili ispravni i da se može postići mnogo više od očekivanog. Maruyama tvrdi da ne bi bila ni približno sretna niti uspješna kao sada da je poslušala savjete koje su joj davali u tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetima. Njeni profesori su je upozoravali da bez fakultetske diplome “neće daleko dogurati”, dok su joj prijatelji savjetovali da ne mijenja poslove prečesto.

Maruyama je počela pohađati parcijalni studij na Sveučilištu Georgia Southern u Savannahu kao srednjoškolka, na poticaj jednog od svojih nastavnika. No, nakon nekoliko semestara, odlučila je prekinuti studij. Tada je mislila da su njezine karijerne opcije bez diplome ograničene na poslove s niskom plaćom ili na pokretanje vlastitog posla, izvještava CNBC.

U dvadesetima, Maruyama je radila kao spasiteljica i konobarica i nikada nije zarađivala više od 30.000 dolara godišnje. Sada, s gotovo 30 godina, zarađuje 100.000 dolara godišnje radeći u području umjetne inteligencije, i to bez diplome.

Foto: Pixabay

Pronalazak posla iz snova

Živi u Houstonu sa suprugom Ryanom i radi udaljeno. Svoj “posao iz snova” kao voditeljica operacija u startupu Neo License, koji razvija softver za umjetnu inteligenciju, dobila je 2021. godine, ignorirajući jedan od najčešćih karijernih savjeta: ne prijavljivati se za posao za koji ne ispunjavaš gotovo nijedan od zahtjeva.

Nakon što je izgubila posao u korisničkoj službi zbog pandemije, Maruyama je odlučila okrenuti se karijeri u tehnologiji. U travnju 2020. završila je online tečaj i postala certificirana administratorica Salesforcea. Tri mjeseca kasnije, dobila je svoj prvi posao u tehnologiji kao Salesforce developer u konzultantskoj tvrtki za poslovno upravljanje.

Većina poslova na koje se Maruyama prijavljivala nisu zahtijevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i popis tehničkih vještina. Maruyama je ignorirala te zahtjeve i prijavljivala se na poslove koji su je uzbuđivali i u kojima je osjećala da može najviše napredovati.

Mirkova obitelj sjajno živi od posla koji mnogi zanemaruju: ‘Sve prodamo na kućnom pragu’




Što je napravila?

“Prijavljivala sam se na poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uvjete jer su to bili poslovi za koje sam bila uzbuđena i u kojima sam osjećala da mogu najviše napredovati”, rekla je.

Naravno, nije moguće ignorirati sve zahtjeve za posao. Ako posao zahtijeva određenu tehničku vještinu ili certifikaciju, nadređeni će ih vjerojatno spomenuti tijekom intervjua. Maruyama je primijenila isti pristup prijavi i u svojoj posljednjoj potrazi za poslom 2021. godine.




“Ako želite napredovati u svojoj karijeri, želite dosegnuti nešto više od onoga gdje se trenutno nalazite, dajte si izazov. Nesigurnost može biti katalizator rasta”, izjavila je Maruyama.

Drugo lice rada u sezoni: ‘Dvojica spavaju u istom krevetu, kuhari peru WC, slabo mi je došlo’

Samopouzdanje kao ključ uspjeha

Za svaki posao na koji se prijavljivala, Maruyama je u prijavi ili tijekom intervjua napominjala da je spremna naučiti sve što je potrebno. Samopouzdanje i proaktivan stav pomogli su joj da dobije posao u Neo Licenseu, iako nije ispunjavala većinu uvjeta napisanih u opisu posla.

“Ako nemate ono što traže, pokažite im da ste sve istražili i da imate plan za stjecanje potrebnih vještina, bilo da se radi o pohađanju online tečajeva, stjecanju certifikata ili praćenju nekoga tko ima tu vještinu na poslu. Većina poslodavaca samo želi vidjeti da ste motivirani i voljni učiti”, smatra Maruyama.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.