Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Puno isplativije od štednje: Evo koliko možete zaraditi ulaganjem u narodne obveznice

Autor: V.S

Ministar financija Marko Primorac predstavio je novu tranšu narodnih obveznica. Riječ je o drugoj tranši obveznica koja je dana na povjerenje građanima i institucionalnim ulagačima, a cilj Ministarstva financija je prikupiti 750 milijuna eura.

Ranija tranša narodnih obveznica, izdana u ožujku prošle godine, imala je rok dospijeća od dvije godine i jamčeni prinos od 3,65 posto. Obveznicu je tada upisalo 44.727 građana, kojima je na račune stiglo 48,7 milijuna eura kamata, dok je institucionalnim ulagačima isplaćeno 18,8 milijuna eura, a država je na tim obveznicama prikupila ukupno 1,34 milijarde eura.

I ovog puta obveznice će se upisivati putem poslovnica Fine ili preko digitalne aplikacije E-riznica, dok će se uplata novca za obveznice moći obaviti također putem Fine, u poslovnicama banaka i Hrvatske pošte ili putem internet bankarstva.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Dva kanala upisa

Svi zainteresirani građani moći će se upisati od 1. do 8. srpnja 2024, minimalni ulog iznositi će 500 eura, a kamatna stopa neće biti manja od 3,1 posto, što znači da bi ona mogla biti i nešto veći nakon što Ministarstvo financija vidi kakav će interes za obveznicom pokazati veliki institucionalni ulagači poput mirovinskih fondova. Obveznica će za razliku od lanjske dvogodišnje, biti izdana na rok od tri godine.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. srpnja 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica.

“Postoje dva kanala upisa. Digitalni kanal za upis e-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske, dok će plaćanje biti moguće izvršiti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski putem internetskog bankarstva”, objasnio je Primorac na prezentaciji.

Na 1000 eura godišnja zarada 31 euro

Mnogi su se pitali koliko onda mogu zaraditi kupovinom narodnih obveznica. Ako se netko odluči uložiti u državne obveznice 1000 eura, on će godišnje na njima zarađivati 31 euro (1000 eura plus 3,1 posto kamate). U tri godine držanja obveznica zarada se penje na 93 eura (tri puta po 31 euro).




S nešto višim iznosom od 5000 eura, na državnoj obveznici godišnje se zaradi 155 eura tj. u tri godine zarada se penje na 465 eura. I iznosom od 10.000 eura godišnja kamata iznosi 310 eura, a zarada nakon tri godine držanja doseže 930 eura.

Princip ostaje isti za bilo koji iznos, recimo na 25.000 eura uloga godišnja zarada iznosi 775 eura tj. 2325 eura za držanje do dospijeća.

Hrvatima ostaje sve manje vremena: Ako u banci ne učine ovo, natovarit će si kredit na vrat




 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.