Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Pruža se dobra priliku za zaradu: Uloženih 1000 eura isplatit će vam se već nakon tri mjeseca

Autor: M.D.

Država će do sljedećega četvrtka omogućiti građanima da po treći put upišu trezorske zapise. Prinos na uloženih 1000 eura za trezorske zapise je 3,75 posto na tri mjeseca, odnosno 3,65 posto na godinu dana. Iako Hrvati imaju oko 11 milijardi eura oročene štednje i stalno gomilaju novac na taj način, takvu kamatu neće dobiti niti u jednoj banci.

Na sjednici Vlade u srijedu rečeno je da je otprilike 12.000 građana od ponedjeljka upisalo trezorske zapise u vrijednosti od 190 milijuna eura. Ciljani iznos kojeg bi država trebala prikupiti s oba izdanja je 900 milijuna eura. S obzirom na to da je ponuda povoljnija nego u bankama, neke od njih su već reagirale, suprotstavljajući se trendu pada kamatnih stopa.

Tako je Erste banka u utorak objavila posebnu privremenu ponudu u kojoj za standardnu novougovorenu štednju nudi višu kamatnu stopu od 3,2 posto za oročenja od tri do 12 mjeseci. Ujedno su se pohvalili da su prvi, još prošle godine u svibnju, “nakon duljeg razdoblja podigla kamatne stope na depozite građana za jedan postotni bod”. Treba reći da su se kamatne stope do tad u ovoj banci kretale od 0,3 do 1,5 posto, ovisno o modelu štednje i njenoj ročnosti.

Hrvatska poštanska banka je jedno vrijeme bila rekorderka po visini kamatnih stopa na štednju. Sada za oročenje od 12 mjeseci nude dva posto kamata za one koji imaju račune u drugim bankama, odnosno 2,3 posto za one koji se prebace kod njih.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Niske kamate, osigurana štednja

Kalkulator Zagrebačke banke pokazuje da bi za jednokratnu uplatu od 1000 eura uz rok oročenja od 12 mjeseci, građani mogli dobiti kamatnu stopu od svega jedan posto. No, za kraći rok oročenja, kamatna stopa raste na 2,1 posto.

I u OTP banci nude jedan posto kamata za oročenih 1000 eura na 12 mjeseci. No, poput Erstea, i oni nude specijalnu privremenu ponudu, ali za svote od 20 ili 50 tisuća eura. Kamate bi na oročavanje tih iznosa na godinu dana trebale iznositi 2,13, odnosno 2,50 posto.

Hrvati ne znaju za tri trika kako izvući više novca od štednje: Mnogi su ovako gubili novac




Privredna banka Zagreb za uloženih 1000 eura, nudi kamatnu stopu od 0,8 posto za oročenje na 12 mjeseci te 1,5 posto na oročenje na šest mjeseci. S većim iznosima rastu i kamate, no do najviše 1,6 posto. Uz to, nude i opciju “premium invest štednje” klijentima koji uz oročenje odluče kupiti udjele u investicijskim fondovima.

Inače, prema podacima Hrvatske narodne banke, prosječna kamatna stopa hrvatskih banaka na depozite oročene po prvi put, u veljači je iznosila 2,2 posto. No, treba reći da su depoziti u bankama osigurani do iznosa od 100.000 eura kod Hrvatske agencije za osiguranje depozita, dok se ulaganje u državni dug teoretski smatra sigurnim.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.