Foto: Vlado Kos / CROPIX

Provjerite podrume: Za jedan stari predmet možete zaraditi 830 tisuća eura

Autor: B. D.

Ljudi često pospreme predmete i zaborave na njih, a neki od predmeta koji vam skupljaju prašinu na tavanu ili su zaboravljeni u nekoj kutiji u stvari imaju veliku materijalnu vrijednost. Riječ je o predmetima koji su zanimljivi kolekcionarima te im je zato vrijednost danas veća nego što je bila kad ste ih kupili.

Prva izdanja nekih klasika ili bestselera mogu se prodati za tisuće dolara. Dodatnu vrijednost imaju izdanja poznatih izdavača koji više ne posluju.

Popularne među kolekcionarima, antikne bočice parfema mogu biti vrlo vrijedne. Čak postoji organizacija posvećena ovim predmetima nazvana International Perfume Bottle Association.




Stripovi se prodaju za 230 do 920 eura.

Originalne Barbie lutke mogu dosegnuti zapanjujuće cijene, posebno ako su neotvorene u originalnim kutijama. Barbie lutke iz 1950-ih mogu se prodati za tisuće dolara.

Posuđe marke Pyrex, koje je prvi put izašlo 1915. godine, sada vrijedi mnogo novca. Isto vrijedi i za srebrni pribor za jelo, pogotovo ako je od pravog srebra i ako nije napravljen u velikoj količini.

Stari stripovi, poput ranijih Marvelovih izdanja mogu se prodati za 230 do 920 eura, prenosi Cashfloat. Zanimljivo je i da su stare crno-bijele, odnosno sepia fotografije veoma tražene. Neki kolekcionari skupljaju fotografije neovisno o tome što je na njima, važno im je da dolaze iz određenog perioda.




Instrumenti i tehnika

Poznato je da je stari nakit također visoko tražen. Međutim ako želite dobiti najbolju vrijednost trebat ćete znati dizajnera, proizvođača i datume kad je nakit proizveden.

Provjerite novčanike, možda imate vrijedne kovanice: Za neke dobijete i 2500 eura

Stari glazbeni instrumenti također su visoko tražena roba, pogotovo ako su neizmijenjeni i funkcionalni. Najbolje prolaze antikne gitare i glasoviri.

Za kraj postoji mnogo kolekcionara stare tehnologije, kao što su telefoni, pisaći strojevi i računala. Originalno Mac računalo tvrtke Apple možete pronaći za 100 do 300 dolara na eBayu, ali može doseći i cijene do 830.000 dolara.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.