Foto: Unsplash

Pronašli najjeftiniju destinaciju za ljetovanje: Proći ćete puno bolje nego u Hrvatskoj

Autor: M.D.

Već desetljećima Nijemci su tradicionalni i rado viđeni gosti u Hrvatskoj, naročito u turističkoj sezoni. Na našu obalu ih privlači geografska blizina, dobra prometna povezanost, prirodne ljepote, mirno okruženje, ali i cijene.

Prema podacima njemačkog Saveznog ureda za statistiku (Destatis), cijene hotela i restorana u Hrvatskoj su u travnju ove godine bile 18 posto niže nego u Njemačkoj. Doduše, treba reći kako su, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u posljednje vrijeme cijene usluga znatno porasle. U travnju su restorani i hoteli poskupjeli za prosječnih 10,4 posto u odnosu na taj mjesec prošle godine.

No, Nijemci tvrde da su cijene restorana i hotela u južnim i jugoistočnim krajevima Europe općenito niže nego u njihovoj zemlji. Od južnijih krajeva najskuplja je Italija. No, i tamo su cijene u restoranima i hotelima u prosjeku pet posto niže nego u Njemačkoj, piše Fenix-magazin.de.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Mnogi nas ‘šišaju’ po cijenama

Hrvatski restorani i hoteli su, kako je rečeno, 18 posto jeftiniji, na Malti su cijene 21 posto niže, u Grčkoj 23 posto, na Cipru 24 posto, u Španjolskoj 26 posto, Portugalu 32 posto, Turskoj 41 posto, a u Albaniji 54 posto. Najjeftinija destinacija za ljetovanje je Bugarska. Ondje su cijene usluga u restoranima i hotelima čak 55 posto niže nego u Njemačkoj.

U zemljama koje graniče s Njemačkom, cijene ugostiteljskih i hotelskih usluga su također niže, ali ne toliko puno. U Francuskoj su restorani i hoteli jeftiniji za dva posto nego u Njemačkoj, u Austriji su cijene niže za tri posto, u Poljskoj 19 posto, a u Češkoj za čak 36 posto.

No, ovime bi ispalo da je Njemačka najskuplja turistička destinacija, što nije točno. Naime, u poslovično skupoj Švicarskoj, boravak u hotelima i restoranima je 49 posto skuplji nego u Njemačkoj. Dosta novca treba izdvojiti i za boravak u Danskoj i Norveškoj, čiji su restorani i hoteli skuplji za 33, odnosno 23 posto u odnosu na njemačke. U Finskoj je odmor 13 posto skuplji, u Nizozemskoj 12 posto, a u Švedskoj samo dva posto skuplji nego u Njemačkoj.

Nekad omiljeni gosti okrenuli leđa Hrvatskoj: ‘Već 15 godina ne dolaze u velikom broju’




Treba reći kako je u Hrvatsku tijekom prva četiri mjeseca ove godine stiglo 22 posto više stranih gostiju, što je drugi najveći rast stranih noćenja u cijeloj Europi. Naravno, prednjačili su Nijemci, iako je baš u travnju zabilježen značajan pad dolazaka i noćenja. Tako ni oni nisu došli u očekivanom broju, ali to bi se moglo nadoknaditi tijekom vrhunca sezone.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.