Foto: Screenshot/YouTube/ Balkan Berater/Ilustracija

Proizvod iz Jugoslavije danas vrijedi kao suho zlato: ‘Ako ikada to budete prodavali, javite’

Autor: M.P.

Proizvodi iz bivše Jugoslavije kod mnogih i danas izazivaju nostalgiju, neki ističu domaće tvornice i proizvodnju, neki kvalitetu proizvoda od kojih neki još uvijek funkcioniraju, a ne treba zanemariti ni dizajn.

Netko je u Facebook grupi Retroteka objavio fotografiju lustera iz sedamdesetih godina, koja je ubrzo izazvala niz reakcija, ali i veliku potražnju.

“Meblo Guzzini XL luster s Opal kuglom iz 70-ih godina dizajniran u stilu Space Age UFO epohe. Kao djeca gledali bi u njih i zamišljali da su leteći tanjuri”, napisao je korisnik grupe uz fotografiju bijele visilice.

Foto: Retroteka/Facebook/Screenshot

Mnogo je zainteresiranih za kupnju

“Ako ikada to budete prodavali….”, javilo se mnogo ljudi zainteresiranih za kupnju. Na njihovo iznenađenje, luster je uistinu na prodaju i to za 150 eura. “Bezvremenski lusteri”, pišu u komentarima.

Nova Gorica u Sloveniji svojevremeno je bila poznata po tvornici namještaja Meblo, koja je imala nešto poput ekskluzivnog prava na uvoz noviteta u ondašnju Jugoslaviju. Tvrtka Meblo je, između ostalog, za talijansku tvrtku Guzzini proizvodila dizajnerske svjetiljke od pleksiglasa koje su danas vrlo tražene.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji su osnovane prve institucije koje su nastojale razvijati i promovirati dizajn u Jugoslaviji. Ljubljana je 1964. godine prvi put bila domaćin Međunarodnog bijenala industrijskog dizajna (BIO), iste je godine u Zagrebu osnovan CIO (Centar za industrijsko oblikovanje), a 1972. godine u Beogradu je osnovan Dizajn-Centar.

Za ove proizvode iz Jugoslavije čekalo se u redovima: I danas ih mnogi imaju







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.