Foto: Screenshot/YouTube

Proizvod iz Jugoslavije danas izgleda kao nov: ‘Visoka kvaliteta za svaki džep, ne bacajte nikada’

Autor: M.P.

Opremanje stana ili kuće namještajem nikada nije bilo toliko jednostavno kao danas. Niz trgovina nudi raznovrstan asortiman, no mnogi se žale, daleko je to od nekadašnje kvalitete. Kažu, iverica nikada neće zamijeniti puno drvo, a ‘pravog namještaja’ koji traje više nema te je sve dizajnirano da se kupuje, baca i ponovno kupuje.

Jedna je članica Facebook grupe Retroteka objavila fotografiju starog regala ‘Šavrić’, proizvedenog u bivšoj Jugoslaviji, kupljenog 1971. godine, koji i danas izgleda gotovo netaknuto. “Odolijeva vremenu, zagledala sam se i razmišljam, pa on je kvalitetniji od ovih današnjih”, napisala je uz objavu fotografije.

Ljudi u komentarima otkrivaju da su i sami imali slične komade namještaja koje su modernizirali na jednostavan način, obojivši ih u bijelo. Uglavnom se slažu oko kvalitete. “Predobar! Ne mijenjajte nikada! Tako jednostavan dizajn, a pravo drvo”, “Ovaj tip namještaja i jest bio zamišljen kao industrijska proizvodnja u velikim količinama za svačiji džep, a opet pri tom je i zadržana visoka kvaliteta, što danas ne postoji u modernom ekvivalentu. Naravno da postoje i danas kvalitetnije opcije, ali nikad kao ranije. Razlog tome je lošija kvaliteta drva te raznorazna ecofriendly ograničenja što nekad nije bilo. To sve rezultira povećanjem krajnje cijene, a ujedno rezultira manje kvalitetnim proizvodom. Sve u svemu daleko kvalitetniji i trajniji proizvodi naspram današnjih”, “Tada se namještaj kupovao za cijeli život, a danas za koju godinu”, poručuju.

Foto: Retroteka/Screenshot/Facebook

Legendarni proizvođač najmještaja iz Jugoslavije

Mnogi se sjećaju poznatog poduzeća za proizvodnju namještaja i drvnih proizvoda ‘Šavrić’, osnovanog 1948. u Zagrebu. Bili su jedan od vodećih proizvođača namještaja u Hrvatskoj u socijalističkom razdoblju. Osnovano je pod nazivom Proizvodnja pokućstva Marko Šavrić, pri čemu je udruženo 12 nacionaliziranih obrtničkih stolarskih radionica iz Zagreba.

Polovicom šezdesetih preorijentirali su se isključivo na industrijsku proizvodnju, a krajem tog desetljeća broj radnika se popeo na više od 700. Godine 1988. izvozilo se oko 59% proizvodnje.

Nakon provedene pretvorbe poduzeće je 1992. registrirano pod nazivom Šavrić dioničko društvo za proizvodnju i promet namještaja, uvoz i izvoz roba i usluga. Tijekom 1990-ih broj zaposlenika kontinuirano se smanjivao. 1998. Šavrić je na temelju svoje tvornice stolica u Krapini osnovao kćerinsko društvo pod nazivom Tvornica stolica Šavrić d. o. o. s približno 240 zaposlenika.




Stečajni postupak za oba poduzeća otvoren je 1999. Šavrić je neko vrijeme nastavio proizvodnju u pogonima u Jankomiru, Bregani i Đurmancu, dok su ostali dijelovi poduzeća u međuvremenu rasprodani. Poduzeće Šavrić je potpuno ugašeno 2004.

Proizvod iz Jugoslavije danas vrijedi kao suho zlato: ‘Ako ikada to budete prodavali, javite’




 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.