Foto: Luka Gerlanc / CROPIX / Ilustracija

Prodan još jedan gigant Jugoslavije: Firma koja je hranila stotine tisuća ljudi ima nove vlasnike

Autor: I.G.

Na Beogradskoj burzi objavljena je vijest o preuzimanju niškog Žitopeka od strane kompanije za proizvodnju kruha i peciva Don Don iz Beograda. Inače, Don Don već posjeduje 50,8 posto dionica Žitopeka, a u preuzimanje ide zajedno s kompanijom BB Global Investing Holding SL iz Španjolske.

U obavijesti koju je uputio Beogradskoj burzi, Don Don navodi da namjerava preuzeti 49,2 posto dionica Žitopeka, od ukupno 247.899 koliko ih je izdano.

“Don Don d.o.o. Beograd obvezuje se da će u roku od 15 radnih dana podnijeti zahtjev Komisiji za vrijednosne papire za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje dionica i objaviti ponudu za preuzimanje odmah, odnosno najkasnije sljedećeg radnog dana nakon primitka rješenja Komisije o odobrenju objavljivanja ponude”, stoji u obavijesti o namjeri preuzimanja.

Foto: Screenshot

U vlasništvu kompanije iz Slovenije

Beogradski Don Don je inače u stopostotnom vlasništvu istoimene kompanije iz Slovenije, a na službenom portalu navode da, osim u Srbiji, posluju i na tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Njemačke i Poljske.

“Zajedno s proizvodnjom u Sloveniji, gdje u sastavu Don Dona posluje i najveća slovenska pekara Grosuplje, pekara u Kranju i u Crnoj Gori u Danilovgradu, danas ima više od 2.000 zaposlenih”, podaci su slovenske kompanije za proizvodnju kruha i peciva.

Hrana više nije najskuplja stavka: Hrvati na ovome sad troše najviše novca




Prema podacima Beogradske burze, trenutna tržišna kapitalizacija Žitopeka iznosi 2,09 milijardi dinara dok se jednom dionicom trguje po cijeni od 8.430 dinara. Najvišu vrijednost dionice ovog poduzeća zabilježila je 29. ožujka, kada je koštala 8.998 dinara, dok je najmanje vrijedila 24. svibnja prošle godine – i to svega 1.700 dinara.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.