Foto: Bozo Radić/Josko Ponos/ CROPIX

Prije deset dana na snagu je stupio zakon koji mijenja sve: ‘Nije fer da oni imaju ista prava’

Autor: Ivana Jurišić

Od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio Zakon o turizmu, prvi krovni zakon o toj djelatnosti, koji između ostaloga za zadatak ima zaustaviti apartmanizaciju višestambenih zgrada u Hrvatskoj.  Da bi zakon u potpunosti stupio na snagu treba donijeti još  pet pravilnika, uredbi i odluka koji bi na snagu trebali stupiti u sljedećih šest mjeseci.

Stručnjak za turizam Davor Njirić već duže vrijeme upozorava da je krajnje vrijeme napraviti razliku između apartmana domaćina u obiteljskim kućama i apartmana rentijera u višestambenim zgradama. Prema njegovim riječima, Hrvatska već godinama ima problem s apartmanizacijom i taj problem treba hitno riješiti.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Sadašnjim vlasnicima dati vremena

“Gradi se više nego što je planirano, više nego što nam treba i nema naznaka da bi se taj trend u budućnosti mogao usporiti”, još ovog ljeta je upozoravao Njirić dodajući da Hrvatska treba hitno prestati s praksom izdavanja Rješenja o odobrenju pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i Rješenja kategorizaciji u višestambenim zgradama sa zajedničkim ulazom jer domaćini ne žive u takvim zgradama.

“Prema svemu što sam do sada mogao pročitati izgleda da je Hrvatska jedina članica EU u kojoj se izdaju službena odobrenja za iznajmljivanje turistima apartmana u višestambenbim zgradama. Kao što sam rekao, ta odobrenja su Rješenja o pružanju usluga smještaja u domaćinstvu. Ako je to tako, onda je ta službena politika posebno jako zabrinjavajuća”, rekao je Njirić ovog ljeta u razgovoru za Dnevno.hr.

Njirić smatra da onima koji već imaju ta rješenja i imaju, uvjetno rečeno, neka stečena prava, treba dati period od dvije do tri godine da nastave iznajmljivati kako bi barem donekle vratili uložena sredstva.

“To je privremeno kompromisno rješenje dok se ne uvede red u tržište stanova. Ja uvijek ponavljam. Ne treba biti zločest, ne treba nikome napraviti štetu prilikom ovog uvođenja reda, ali reda konačno treba biti. Treba uvesti reda na tržištu stanova i samo kada ga bude cijene stanova će postati realne i opet postati dostupne mladim obiteljima”, rekao je Njirić.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Treba razlikovati ‘domaćine’ od ‘iznajmljivača’

Prema njegovim riječima važno je razlikovati pojmove “domaćina” kojeg gost vidi od “iznajmljivača” kojeg gost ne vidi.




“Kada se donosio prvi Zakon o ugostiteljstvu na pitanje što znači pružanje usluga u domaćinstvu slikovito se objašnjavalo da to znači da baba Mare može svoje 2 – 3 sobe viška u obiteljskoj kući iznajmljivati da bi popunila svoj kućni budžet. To je bilo u duhu tradicije hrvatskog turizma. Međutim, danas je razmjerno malo apartmana baba Mare, a daleko više apartmana iznajmljivača koji glume babe Mare.

Jedinice lokalne samouprave pravim babama Marama trebaju korigirati paušal, ali ne značajno jer oni ukupnim kapacitetom ne utječu značajno na prekomjeran rast apartmana, tj. apartmanizaciju. Međutim, problem su iznajmljivači koji ukupnim kapacitetom utječu značajno na apartmanizaciju. Naime, imaju daleko veći kapacitet od domaćinstava, a poreznim paušalom (namjenjenim samo domaćinstvima) se potiče njihov daljnji rast.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘Veliki i nama rade probleme’

Naime, nigdje u zakonu ne piše da se stan u višestambenoj zgradi može pretvoriti u apartman, registrirati i kategorizirati. Ako se stan u stambenoj zgradi koristi za smještaj turista, a ne za stanovanje, krši se Zakon o prostornom uređenju. Isto tako krši se i Zakon o pružanju ugostiteljskih usluga. Ministarstvo turizma, umjesto da djeluje, zatvara oči pred pretvaranjem stanova u višestambenim zgradama u apartmane”, zaključuje Njirić.




Iznajmljivačica iz Zadra otkriva ‘istinu’ o sezoni: ‘Morala sam dići cijene’

S njim se slaže i iznajmljivačica Matilda iz Zadra koja smatra da su velike tvrtke koje posluju pod krinkom malih iznajmljivača rade probleme i njima.

“Ja svakog svog gosta znam po imenu i prezimenu, oni pojma nemaju tko su njihovi gosti, a imaju ista prava i povlastice kao i mi mali iznajmljivači. Vrijeme je da se tome stane na kraj. Mi dajemo gostima nešto što oni ne mogu dobiti u hotelu, a kada imate poduzetnika koji ima zgradu sa 10 ili 20 apartmana to se gubi”, zaključuje Matilda.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.