Foto: Guliver (AP Photo/Mark Lennihan)

Poznati brend prvo zatvorio svoje dućane u Hrvatskoj: Sada dijele otkaze šakom i kapom

Autor: M.D.

Popularni brend sportske opreme, Nike, odlučio se za nepopularan potez. Američka je kompanija otpustila dio zaposlenika u svom europskom sjedištu u Nizozemskoj. Navodno je to dio plana za smanjenje troškova.

Nikeova podružnica u Nizozemskoj zapošljava oko 2000 ljudi. No, zasad nije poznato koliko je ljudi dobilo otkaz. Ipak, Bloomberg od anonimnih izvora doznaje kako je plan kompanije smanjiti troškove za dvije milijarde dolara.

To bi značilo i otpuštanje oko dva posto ukupnog broja radnika. Nike je već ranije podijelio oko 750 otkaza u američkoj saveznoj državi Oregon. Ipak, treba reći kako je globalni proizvođač sportske opreme lani od prodaje uprihodio 13,4 milijarde dolara (oko 12,3 milijarde eura) od prodaje u Europi, Africi i na Bliskom istoku. To je predstavlja tek 26 posto ukupnih prihoda kompanije.

Nike

Tresu ih skandali

Inače, kompanija se suočavala s brojnim optužbama zbog dizajna dresova nacionalnih reprezentacija, ali i zanemarivanja osoba s invaliditetom u svom programu inkluzivnosti. Britanske su paraolimpijke nedavno javno prozvale kompaniju zbog toga što su morale kupiti par tenisica, iako imaju jedno stopalo.

Popularni brend pod paljbom sportašica: ‘Promiču inkluziju, a onda doživimo ovo’

Što se tiče dresova, Barcelona ih je odlučila tužiti zbog gubitka prihoda od prodaje dresova. Naime, dizajneri Nikea su napravili grešku koju su u katalonskom klubu ocijenili nedopustivom. Mini-afera se pojavila i s dresovima hrvatske reprezentacije za sezonu 2020./2021., kad je procurio navodni “pikselizirani” dizajn dresova. No, iz HNS-a i Nikea su brzo demantirali da je riječ o dresovima u kojima će Hrvatska igrati, što se na kraju pokazalo točnim.




Treba reći i kako Nike već neko vrijeme smanjuje svoje troškove. Još u veljači 2019. godine zatvorili su sve svoje trgovine u Hrvatskoj. U Nikeu nisu naveli razloge odlaska, nego su istaknuli da će svoje poslovanje na hrvatskom tržištu nastaviti ponajprije putem web shopa i mobilnih aplikacija te dosadašnjih distributera i maloprodajnih partnera.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.