Foto: Pixabay

Postoji samo jedna razlika između žiro i tekućeg računa, ali je golema

Autor: Ivana Jurišić

Kad ste zadnji put koristili svoj žiro račun? Znate li razliku između žiro i tekućeg računa? Treba li vam uopće žiro račun ili ga možete ukinuti bez nekih većih posljedica za svoje financije?

Na pitanje koja je razlika između žiro i tekućeg računa vjerojatno je najbolje odgovorio omiljeni hrvatski profesor matematike Toni Milun na svom TikTok profilu: “Od 1. siječnja, 2023. godine razlika je nikakva osim jedne jedine stvar. Na žiro računu ne možete ući u minus, a na tekućem možete ući u minus”, objasnio je Milun u svom videu.

“Zašto se javlja ta razlika, zašto ljudi misle da postoji ta razlika. Zato što je do 1. siječnja, 2023. to bilo jako odvojeno. Na tekući račun mogli ste primati novac od plaće, a na žiro račun je morala sjedati stipendija, rad preko studentskog servisa, preko autorskog djela. Od 1. siječnja prošle godine to je spojeno i posve je svejedno koja od ta dva računa imate”, objasnio je Milun.

@tonimilun.hr Koristite li vi oba računa? 💵 #tonimilun #milunnatiktoku #lijeppozdrav #influencebyknowledge #financijskapismenost #financije #balkan #croatia #fyp ♬ Blinding Lights – Instrumental – The Weeknd

Stupio novi zakon na snagu

Naime, 1. siječnja prošle na snagu su stupile odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koje govore da više ne postoji obveza isplate pojedinih primitaka građane na različite račune (tekući i žiroračun) već se primici mogu isplatiti na bilo koji račun za plaćanje u banci koji građanin ima, sudeći prema odgovor.

Prema ranije važećem zakonodavnom okviru samo plaće, mirovine i određene vrste primitaka su se mogle isplaćivati na tekući račun, a ostali primici su se morali isplaćivati na žiro račun.

Iako su se pravila promijenila, iz hrvatski banki objašnjavaju da građani i dalje žiro račune najčešće koriste za uplate priljeva po osnovi ugovora o djelu, honorara, autorskih naknada, stipendija, zarada učenika i studenata od servisa/udruga, stalnih priljeva i slično.




Foto: Pixabay

Sve je manje žiro računa

Ipak, ukidanjem obveze plaćanja nekih dohodaka, građani se sve rjeđe odlučuju za otvaranje žiroračuna za primanje određenih primitaka.

Što je zapravo žiro račun? Žiro račun i multivalutni žiro račun je račun koji banka na temelju pisanog Ugovora o otvaranju i vođenju žiro računa otvara vlasniku kako bi preko njega primao uplate koje podliježu nadzoru po osnovu fiskalnih obveza i obavljao druge platne transakcije u eurima, u granicama raspoloživih sredstava, a od 1.1.2023. iste uplate je moguće primati i na tekući račun. Klijenti račune koriste sukladno osobnim potrebama.

Žiroračun u eurima klijenti ponajprije koriste za uplate prihoda od samostalnog rada, uključujući slobodne i stvaralačke djelatnosti, davanje u zakup ili najam nekretnina i pokretnina, honorarni odnosno dopunski rad, rad po ugovoru o djelu te prihode od imovine i imovinskih prava.




Za povremene primitke

S druge strane, multivalutni žiroračun koristi se za plaćanja koja se vode u nacionalnoj valuti i pojedinim drugim valutama, a namijenjen je ponajprije za povremene primitke, pri čemu se transakcije za svaku valutu evidentiraju zasebno.

Banka je propala, evo što morate hitno napraviti: Ovako ćete najbrže doći do svojeg novca

Dakle, hoćete li imati žiro ili tekući račun, potpuno je svejedno osim ako ne želite ući u minus. U tom slučaju dobro je poslušati Milunov savjet: “Nemojte to činiti, ako uđete u minus to znači da trošite novac koji nije vaš i onda vam banka zaračuna veliku kamatu”, zaključuje Milun.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.