Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

POSEBNI PLENKOVIĆEV SAVJETNIK OBJAVIO: ‘Iskustva drugih država pokazala da će cijene nakon uvođenja eura rasti, ali samo jednom’

Autor: Dnevno.hr

Prema prijedlogu Zakona o uvođenju eura, od 5. rujna cijene bi u cijeloj bi zemlji cijene trebale biti iskazane i u kunama i u eurima, a to će se protegnuti i na cijelu 2023.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić je u emisiji Hrvatskoj radija U mreži prvog rekao kako su iskustva drugih država koje su uvodile euro pokazala da je jedan od najvećih strahova stanovništva pritisak na rast cijena, te se u cijelom procesu posebna pažnja posvetila zaštiti potrošača istaknuvši kako je točno da su iskustva drugih država pokazala da postoji određeni blagi pritisak na porast cijena, ali jednokratni, u trenucima uvođenja.

Savić kaže da se ne očekuje da sama činjenica što ulazimo u eurozonu kreira dodatni inflacijskih pritisak, ali će ipak posvetiti posebnu pozornost svim mehanizmima koji utječu na neopravdano povećanje cijena zbog ulaska u europodručje.

Cijene nam rastu i bez uvođenja eura

Viceguverner HNB-a Michael Faulend je napomenuo da su u Njemačkoj u jednom trenutku cijene u restoranima skočile i 30,40 posto, ali su se nakon nekoliko mjeseci vratile na staro zbog bitno smanjene potražnje. Poručuje kako uvođenje eura neće bitno utjecati na opći rast cijena, što je pokazao slučaj svih drugih zemalja koje su uvodile euro u dosadašnjem razdoblju.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš smatra kako euro neće dovesti do povećanja cijena jer u Hrvatskoj porast imamo i bez uvođenja eura istaknuvši kako su drugi suštinski uzroci inflacije koji dovode do situacije koja ugrožava život nas građana.

Na pitanje hoće li uvođenje eura doprinijeti kvaliteti ekonomije, Vedriš odgovara da nije optimist i kako je vrijeme da Vlada od ozbiljne adrese, kao što je npr. Ekonomski institut naruči sektorsku analizu kako će utjecati euro, od turizma, IT-a, drvne industrije, na pojedine sektore. Tek kad se dobije jedan takav dokument, odgovara Vedriš, moći će se odgovoriti na pitanje ima li uvođenje eura smisla ili ne.

Savić odgovara kako pripreme za ulazak u eurozonu traju već jako dugo i da je analiza o koristima i troškovima uvođenja eura na nacionalnoj razini pokazala da su koristi veće, značajnije i dugotrajnije od troškova uvođenja na što je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo kako u tržišnoj ekonomiji nitko ne sprječava rast marži ni dizanje cijena te je zbog toga siguran da neće doći do povećanja cijena.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.