Foto: Pixababy

Popularni proizvođač kave povlači niz proizvoda: U limenkama bi mogla biti opasna bolest

Autor: B. D.

Stotine konzerviranih proizvoda od kave koje proizvodi Snapchill povučene su zbog straha da bi mogle sadržavati toksin botulinum, koji može uzrokovati potencijalno smrtonosno trovanje hranom – botulizam.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izrazila je zabrinutost zbog načina na koji je tvrtka Snapchill LLC proizvodila konzerviranu kavu, prenosi New York Post. Naime naveli su da kompanija nije informirala regulatore o metodi proizvodnje konzervirane robe s niskim sadržajem kiseline, kako je to bilo propisano.

Kompanija iz Wisconsina odmah je reagirala na to te rekla da povlači sva problematična pakiranja. “Nisu prijavljene nikakve bolesti, a Snapchill nije svjestan bilo kakvih slučajeva u kojima su njihovi proizvodi sadržavali ovaj patogen,” napisali su iz Snapchilla za Health.

Tvrtka je dobrovoljno povukla sporna pakiranja

“Unatoč tome, Snapchill dobrovoljno provodi ovo povlačenje u suradnji s FDA-om. U Snapchillu su nam sigurnost i zadovoljstvo naših kupaca najveći prioriteti i brzo radimo na rješavanju problema. Iskreno se ispričavamo zbog neugodnosti ili zabrinutosti koju bi ovaj opoziv mogao prouzročiti”, priopćili su.




Kava u limenkama distribuirana je širom zemlje kroz razne pržionice kave i prodavače, a mogla se kupiti i na web stranici tvrtke, navodi FDA.

Povučeni proizvodi prodavali su se u metalnim limenkama pod raznim nazivima pržionica i marki, što znači da nisu svi pod imenom Snapchill.

Foto: Pixababy

Botulizam je izrazito opasna bolest

Zahvaćene limenke sadrže tekst “Proizvodi i distribuira Snapchill LLC” ispod oznake nutritivnih podataka, a neke imaju tekst “Snapchill kava'”na etiketi. Više od 200 zahvaćenih proizvoda i marki detaljno je navedeno na web stranici FDA-e. Među njima su Bolt Coffee, Euphoria Coffee i Madcap Coffee.




S polica se povlači popularna voda: Proizvedena je u Hrvatskoj, nemojte ju piti

Simptomi botulizma mogu se pojaviti od šest sati do dva tjedna nakon konzumiranja hrane koja sadrži toksin botulinum. Toksin napada živčani sustav i uzrokuje niz teških simptoma, uključujući probleme s disanjem, paralizu mišića i smrt.

Najčešća trovanja botulizma rezultat su loše pripremljene zimnice, odnosno ukiseljene i konzervirane hrane u koju su imale priliku ući bakterije.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.