Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Pojavio se novi oblik kupnje stanova: Umjesto cijele nekretnine, kupovat će se na ‘rinfuzu’

Autor: F.F

Traženje podstanarskog ili stana za kupnju može biti prava muka. Cijene nisu bile nikad više, a sudeći prema potražnji u Hrvatskoj, ne treba očekivati da će u dogledno vrijeme krenuti prema dolje. Sve je više mladih koji i u 30-ima žive s roditeljima jer nemaju financijske sposobnosti kupiti ili iznajmiti stan, a trenutno situacija izgleda kao da se neće tako brzo promijeniti.

U susjedstvu, točnije Srbiji, zato će uvesti kupovinu stana na “rinfuzu”. Kupnja dionica na burzi, oročena štednja i investicijsko zlato nude prilike za zaradu, posebno za manje ulagače. Međutim, ti prihodi često nisu veliki, a mali dioničari nerijetko su na gubitku.

Tijekom posljednjih desetljeća, ulaganje u stanogradnju umjesto štednje dovelo je do ekspanzije gradnje i rasta cijena nekretnina. Ovo je potaknulo poduzetnike da ponude mogućnost kupnje dijelova stana, što bi moglo donijeti veće prihode od tradicionalnih načina štednje i ulaganja, piše Kurir.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kako to funkcionira?

Iako možete kupiti šećer, bademe, kavu, čavle i tkaninu po mjeri, stanovi se još uvijek ne mogu kupovati na veliko. Zato je nastala ideja o mobiliziranju manjih viškova novca građana, koji ne žele trošiti ili štedjeti po niskim kamatama, već žele ostvariti zaradu. S projektom ulaganja u kvadratni metar stana, svatko može zaraditi. Investicija traje najmanje dvije godine, što je dvostruko dulje od uobičajenih oročenih štednih uloga.

Na primjeru zgrade od 2200 kvadrata, proizvodna cijena kvadrata stana iznosi 1500 eura, dok je maloprodajna cijena 2250 eura. Dobit od 750 eura dijeli se ravnomjerno između vlasnika kvadrata i tvrtke koja vodi posao.

“Ovo znači da možete uložiti u proizvodnju jednog kvadrata stambenog ili poslovnog prostora. Naša je odgovornost proizvesti i prodati taj kvadrat na tržištu, a dobit podijeliti napola. Ugovoreni kvadrati će se moći prenijeti na druge na sekundarnom tržištu,” objašnjava Dušan Uzelac, autor projekta ulaganja u kvadrate.

Ana mislila da je unajmila majstora za renovaciju kupaonice: ‘Napravili su 10000 eura štete’




Projekt je rizičan, ali…

Za potencijalne investitore svaki je projekt rizičan, ali povjerenje u investitora igra ključnu ulogu. Dodatnu sigurnost pruža kontrola projekta u različitim fazama.

“Ne postoji 100% sigurnost. Mi odlučujemo o količini rizika koji smo spremni prihvatiti. Kao netko tko se bavi nekretninama, smatram da je mala mogućnost da iz ovoga ne izađemo s nekom zaradom,” kaže Uroš Brkić, potencijalni investitor.




Promet dionicama na Beogradskoj burzi je nizak, pa je prošlog tjedna bio manji od vrijednosti jednog stana u Beogradu. S druge strane, promet nekretnina prošle godine iznosio je 6,5 milijardi eura, a devet od deset stanova kupljeno je gotovinom.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Trebao bi se osjetiti ‘bum’

“Kod ulaganja nema garancija, svaki investitor nosi rizik. Sigurnost postoji u smislu da je važno odvojiti ovaj projekt od građevinskih projekata, gdje znamo da postoji velik broj nesigurnih igrača,” kaže Nenad Gujančić iz tvrtke “Momentum Sekyuritis”.

Da svatko vidi zaradu u gradnji, pokazuje i primjer banke koja nudi stambeni kredit s rokom otplate od 25 godina i fiksnom kamatom od pet posto tijekom cijelog razdoblja otplate. Očekuju se i hipotekarni krediti koji bi trebali napraviti “bum” u građevinarstvu i potaknuti izgradnju stanova dostupnih srednjem sloju stanovništva.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.