Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX/Ilustracija

Pogledali podatke i donijeli iznenađujući zaključak o Hrvatskoj: Samo je te godine bilo bolje

Autor: B. D.

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za svibanj pokazuju pad nezaposlenosti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Broj nezaposlenih smanjuje se već 38 mjeseci zaredom, što je više od tri godine. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nezaposlenih smanjio se za 9,6 posto, odnosno za oko 9400 osoba. U usporedbi s travnjem ove godine, pad je iznosio oko 10400 osoba ili 10,6 posto, što se može pripisati sezonskom zapošljavanju.

U svibnju je broj nezaposlenih pao na povijesno niskih 88.327 osoba, najnižu razinu u posljednjih više od četiri desetljeća. Ako analiziramo povijesne podatke, niži broj nezaposlenih zabilježen je samo 1981. godine, kada je prosječan broj bio oko 86 tisuća. Ove godine prosječan broj nezaposlenih iznosi oko 106 tisuća, a očekuje se da će se taj broj smanjivati do kraja godine. Sredinom sljedećeg tjedna Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti da je stopa nezaposlenosti pala na svega pet posto.

Podaci Mirovinskog pokazuju da zaposlenost u Hrvatskoj raste zahvaljujući stranim radnicima. U svibnju je iz evidencije nezaposlenih izašlo oko 18.800 osoba, što je porast od 7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a oko 15 tisuća osoba je zaposleno. Četvrtina njih zaposlena je u turizmu i ugostiteljstvu, a slijede trgovina, javna uprava, obrana, prerađivačka industrija te zdravstvo i socijalna skrb.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Izdan velik broj dozvola za boravak i rad

Raste i potražnja za radnicima putem Zavoda za zapošljavanje, te je u svibnju prijavljeno oko 25 tisuća radnih mjesta, što je gotovo 10% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Otišao iz Hrvatske i sad se hvali: ‘Evo koliko zaradim kao mehaničar’

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od siječnja do svibnja 2024. izdano je 93.786 dozvola za boravak i rad, najviše u turizmu i ugostiteljstvu (31.422) te građevinarstvu (31.234). Od toga je za novo zapošljavanje izdano 63.204 dozvola, za produljenje 22.226 dozvola, a za sezonske radnike 8.356 dozvola. Najveći broj dozvola izdan je državljanima Bosne i Hercegovine (18.503), Nepala (15.922), Srbije (14.325) i Indije (8.504).




Analitičari Raiffeisena zaključuju da su rast gospodarske aktivnosti, snažna potražnja za radom, olakšavanje uvoza strane radne snage te atraktivna geopolitička pozicija Hrvatske (posebno nakon ulaska u Schengensko područje) podržavali snažan rast broja stranih radnika posljednjih godina.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.