Foto: TikTok/Screenshot

Pogledajte kako izgleda život u ovoj izoliranoj zemlji: Turist uspio snimiti rijetke prizore

Autor: M.P.

Jedan je korisnik TikToka nedavno bio u posjeti Sjevernoj Koreji, zemlji koja se smatra najzatvorenijom na svijetu. Objavio je snimku s ulica Pjongjanga, što je privuklo pažnju mnogih s obzirom na to da je poznata stvar da se tamo ne može snimati kako je koga volja. Snimio je ljude kako hodaju ulicama i stanicom podzemne željeznice, dječaka koji vozi bicikl i druge scene iz svakodnevice.

Neki su u komentarima napisali da im snimka izgleda jako bizarno jer im se čini da se ljudi ponašaju poput robota. “Ludo je kako ne znaju ni za što drugo osim ovoga”, napisala je jedna žena, dok joj druga osoba odgovara da ipak vjeruje kako znaju više no što mi mislimo.

No, zaredalo se niz neočekivanih reakcija s obzirom na to da je ipak riječ o režimu koji ima jako čvrst stisak nad svojim stanovništvom. Mnogima se svidjelo kako prolaznici izgledaju mirno te što svi ne zure u mobitele dok hodaju.

@skinnhandske People of Pyongyang, North Korea #northkorea #travel #traveltiktok #travelbucketlist ♬ Jacob and the Stone (Slowed) – Emile Mosseri & sped up + slowed

Komentari iznenadili: ‘Volio bih ostati ovdje’

“Ovo me podsjeća na devedesete”, Volio bih ostati ovdje”, neki su od komentara na TikToku. Snimka je pregledana više od dva milijuna puta na ovoj društvenoj mreži.  Naime, turisti koji odluče posjetiti Sjevernu Koreju moraju imati vizu, što im osiguravaju turističke agencije koje organiziraju putovanja u tu zemlju.

Čitav je niz pravila koja moraju slijediti poput izbjegavanja kritiziranja režima, a fotografiranje i snimanje je moguće samo ako je dozvoljeno. Ako poželite napraviti bilo što mimo tih pravila, obavezno je konzultirati se s vodičem. Mnogi tvrde da su stranci čitavo vrijeme pod budnim okom sjevernokorejskog aparata. Pjongjang je najstariji korejski grad.

@skinnhandske Suburbs of Pyongyang, North Korea #northkorea #travel #traveltiktok #travelbucketlist ♬ God‘s promise – daniel.mp3




Danas je pun zgrada u tradicionalnom socijalističkom stilu gradnje. Gradom dominira predimenzionirani nedovršeni hotel Ryugyong koji je u anketi WeirdAsiaNews proglašen najružnijom zgradom na svijetu. Ističe se i Toranj Juche koji je nazvan i podignut u čast ideologije Juche, čijim se začetnikom smatra sjevernokorejski vođa Kim Il-sung. Izgrađen je 1982. godine.

U cijelom gradu postoji mnogo spomenika “vječnog” bivšeg predsjednika Kim Il Sunga. Najvažnija nesocijalistička znamenitost je grobnica kralja Dongmyeonga iz kraljevstva Goguryeo.

Objavljen sadržaj sporazuma Putina i Kima: Jedan detalj posebno je zabrinjavajuć




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.