Foto: Pixababy

Plaćaju 156 eura po satu: Interes za ovaj posao je ogroman, a radno vrijeme određujete sami

Autor: I.G.

Platforma za freelance rad Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu, temeljen na zaradama freelancera. Prema Margaret Lilani, potpredsjednici odjela za isporuku talenata u Upworku, stručnjaci ove kompanije analizirali su koje vještine dobivaju na popularnosti, a koje opadaju.

Najtraženije vještine uključuju marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualne asistente. Posebno se izdvaja analiza podataka, koja je ove godine među najtraženijim vještinama. Analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, kao što su prodaja, posjećenost mrežnih stranica i regulatorni rizici, te pružaju uvide kako poboljšati poslovanje.

“Njihov posao ima značajan utjecaj na poslovne procese,” izjavila je Viki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera. Ti stručnjaci često imaju diplomu iz računalnih znanosti ili statistike, ili su završili online tečajeve preko fakulteta, Googlea ili Coursera. Njihove usluge na Upworku naplaćuju se do 156 eura po satu.

Foto: Unsplash/Ilustracija

‘Najbolji analitičari su oni koji vješto koriste AI alate’

Analiza podataka kontinuirano se razvija, osobito s napretkom umjetne inteligencije (AI). Iako nije nova vještina, današnji analitičari koriste AI za dublje, brže i šire uvide u poslovanje. “Najbolji analitičari su oni koji vješto koriste AI alate koji se brzo razvijaju,” naglasila je Lilani.

Računovođe, koje pregledavaju financijske izvještaje kako bi pomogle poduzećima i pojedincima, također su veoma tražene. “Poduzeća često trebaju brz pristup stručnjacima koji mogu obaviti posao,” kazala je Lilani. Ove usluge na Upworku se naplaćuju do 125 dolara po satu.

Hrvatskoj prijete žestoki udarci, Britanci objavili upozorenje: ‘Na ova mjesta više ne idemo’




Virtualni asistenti pomažu klijentima na različite načine, poput upravljanja kalendarom, pomoći s e-poštom i uljepšavanja prezentacija. Neki su specijalizirani za određeni softver, dok su drugi prilagodljivi i pružaju širok spektar usluga. Njihove usluge mogu doseći cijenu od 65 dolara po satu.

Grafički dizajneri, koji kreiraju vizualne koncepte usklađene s brendiranjem klijenata, također su visoko cijenjeni. “Živimo u vizualnom društvu, stoga je grafički dizajn sve važniji,” rekla je Lilani. Grafički dizajneri na Upworku mogu naplaćivati do 150 dolara po satu.

Kako se tržište rada razvija, ove vještine pokazuju svoju vrijednost i popularnost, odražavajući promjene u poslovnim potrebama i tehnološkim napretcima.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.