Foto: Unsplash

Pazite gdje dižete gotovinu na bankomatima: Većina građana ne zna za ovu opasnost

Autor: I.J.

Vrijeme je godišnjih odmora kada građani uglavnom troše više i češće posjećuju bankomate. Prije nego što vam zatreba novac, korisno je znati koji je limit na pojedinoj banci.

Hrvatska poštanska banka (HPB) nudi različite dnevne i četverodnevne limite, ovisno o vrsti kartice i načinu korištenja (plaćanje ili podizanje gotovine). Korisnici mogu sami povećati limit putem mobilnog bankarstva ili pozivom u Kontakt centar.

Dnevno preko debitne kartice tekućeg računa možete podignuti 670 eura gotovine, dok je dnevni limit debitne kartice žiro računa pri podizanju gotovog novca je nešto niži i iznosi 540 eura.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Dnevni limiti

Dnevni limit Visa kartice na rate je 400 eura, Visa prepaid kartice je 670 eura, a Visa ‘jedna za sve kartica’ je također 400 eura, u slučaju da podižete gotovinu s bankomata. Dnevni limiti za Mastercard Pošta & HPB kartice iznose 270 eura, dok je za Zlatnu karticu ograničenje 1.330 eura.

Iz Zagrebačke banke (ZABA) objašnjavaju da maksimalni iznos za podizanje gotovine ovisi o raspoloživim sredstvima na računu. Dnevni limiti postavljeni su iz sigurnosnih razloga, a za podizanje iznosa većih od 5.000 eura potrebna je prethodna najava u poslovnici.

Limit za podizanje na bankomatima je 700 eura, a dnevno možete imati maksimalno pet transakcija. Isto vrijedi i za multivalutni račun i žiro račun u eurima.

Podizanje gotovine

Privredna banka Zagreb (PBZ) omogućava dnevni limit podizanja gotovine na PBZ bankomatima od 700 eura. Za podizanje većih iznosa korisnici mogu otići u poslovnicu, uz napomenu da se isplate iznad 5.000 eura moraju najaviti.




Erste banka ima različite dnevne limite ovisno o vrsti debitne kartice. Za Visa Classic Debit karticu vrijedi ograničenje od 700 eura, a za Visa Gold Debit kartica ograničenje od 2.000 eura.

Noćna mora za banku, građani oduševljeni: Gotovina je odjednom curila kao voda




Limiti se mogu mijenjati na zahtjev klijenta, uz suglasnost banke. Za podizanje gotovine u poslovnici bez prethodne najave, maksimalni iznos je 5.000 eura.

Dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima debitnim karticama OTP banke iznosi 1.100 eura. Veće svote moguće je podići u poslovnici.

Maksimalni dnevni limit za podizanje gotovine debitnom karticom tekućeg računa ili kreditnom karticom Raiffeisen banke iznosi 1.330 eura.

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.