Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ovo su stvarne plaće u građevini u Hrvatskoj: ‘Sve su to legalni primici’

Autor: I.J.

Hrvatski građevinski sektor suočava se s ozbiljnim nedostatkom radne snage, a problem je prisutan i u mnogim drugim zemljama. Problemi su jasno vidljivi na gradilištima diljem Hrvatske gdje je u posljednje vrijeme više stranaca nego domaćih radnika.

Na pitanje kolike su plaže u građevinarstvu, Darko Jambreković, predsjednik Nadzornog odbora Radnik d.d., govori da je plaća nekih 1100 eura plus nekih 500 eura terenskih dodataka, piše HRT.

“Sve su to legalni primici u građevinarstvu. Znači ona se kreće od 1500 eura na dalje. I u Njemačkoj je plaća 2000 eura. Nije to više nekakav raspon koji bi motivirao da se ode”, rekao je Jambreković.

Foto: Sandro Rubinic / CROPIX

Plaća je nekoć bila glavni faktor

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić kaže da je nekoć plaća bila glavni faktor u odlučivanju hoćete li ili ne prihvatiti posao, ali danas to nije dovoljno.

“Radnici inzistiraju da se poštuje vrijeme koje ima za privatni život, da ima posebno vrijeme za poslovni život. Isto tako bitni su i uvjeti rada u kojima rade. Nije samo bitno da dobije plaću, a da su svi ostali uvjeti neadekvatni i da može stradati na poslu”, pojasnila je Vukšić.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je 130 tisuća radnika u građevinskom sektoru, od čega je 68 000 stranaca. U prijevodu – svaki drugi. Najviše ih dolazi iz Nepala i Filipina, no na duge staze oni se ne vide u tom poslu.

Nude stipendije u školama

“To su radnici koji nisu došli iz građevinskih zanimanja i oni uopće ne znaju na što su došli, što trebaju raditi i s vremenom vide koji je to težak posao i jednostavno odu u puno lakša zanimanja”, rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet.




Plaće rastu, Hrvati nezadovoljni: ‘Sustav je najnepošteniji za predane, čestite, marljive i radišne’

Znaju to i domaće tvrtke koje raznim poticajima nude privući radnike: “Idemo u škole, nudimo stipendije, sa svim strukovnim školama smo u kontaktu. Pokušavamo doći do informacija tko od naših radnika radi vani, s njima stupiti u kontakt da im ponudimo mogućnost povratka u Hrvatsku. Nije baš uobičajeno da se ovako nešto radi”, kazao je Dragutin Kamenski, osnivač i vlasnik Kamgrada d.o.o.




 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.