Foto: Josko Supic / CROPIX, Ilustracija

Ovo su stvarne plaće kuhara na Jadranu: ‘Bez ove svote nitko vam neće doći na posao’

Autor: Ivana Jurišić

Trenutačno je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje objavljeno 608 oglasa za kuhara, najviše na Jadranu gdje poslodavci manje od dva mjeseca prije početka sezone očajnički pokušavaju naći radnike u posljednji tren. Onaj tko je bio brz pa još prije nekoliko mjeseci našao radnu snagu može se smatrati sretnikom jer je nekoliko tjedana prije početka sezone gotovo nemoguće naći kvalificirane radnike.

Poslodavci će ove godine morati duboko posegnuti u džep jer ćete kuhare s iskustvom morati dobro platiti. Plaća se formira na temelju toga radi li zaposleni na poziciji pomoćnog ili glavnog kuhara, dok ugledni restorani i velike hotelske kuće sve više gledaju i na specijalnost, pa se tako traže kuhari vegetarijanskih i veganskih jela, kuhari za doručak, a naletjeli smo i na nekoliko oglasa u kojima se traže noćni kuhari, uglavim u hotelima s 5 zvjezdica gdje gosti hranu mogu naručiti 24 sata dnevno.

Bez obzira na to gdje rade, kako nam objašnjava Dragica Lukin iz Udruge kuhara Istarske županije, obučeni kuhari mogu očekivati plaću koja neće biti manja dvije tisuća eura, a uglavnom je i puno viša.

Foto: Dusko Marušić / CROPIX

Drugačija pravila za pomoćne kuhare

“Dobri kuhari danas mogu bez problema zaraditi između 2000 i 2500 eura i poslodavci koji nude manje znaju da ne mogu naći kvalitetnog radnika za taj posao. Moram napomenuti da tu nije riječ o pomoćnim kuharima, već o kuharima koji iza sebe imaju 10 i više godina iskustva i koji mogu potpuno samostalno obavljati svoj posao”, objašnjava nam Lukin.

Ova najpoznatija hrvatska slastičarka kaže da je ljuti kad pročita da netko može postati kuhar i tražiti visoku plaću nakon samo jednog tečaja od nekoliko mjeseci.

“Ne može tražiti jednaku plaću netko tko je tek završio školu ili neki tečaj, kao i netko tko ima godine iskustva u kuhinji i tko samostalno može dnevno izbaciti 200 do 300 obroka i tko zna sve o organizaciji posla. Takvi kuhari mogu bez problema tražiti plaću od 2500 eura i oni će je dobiti, pomoćni kuhari će se morati zadovoljiti s puno manjim plaćama”, kaže.

Foto: Unsplash

Slobodan dan i 13. plaća

Prema njezinim riječima, uz visoku plaću takvi obučeni kuhari u sezoni mogu računati i na jedan slobodan dan, a veliki broj poslodavaca u pokušaju da privuče radnu snagu nudi i 13. plaću. Situacija na tržištu je povoljna za radnike i prvi put u puno godina oni mogu diktirati uvjete. Dok im je na nekim radnim mjestima konkurencija jeftina radna snaga koja dolazi iz Azije, u restoranima i kuhinjama velikih hotelskih kuća to još nije slučaj.




“Hrvatska je turistička destinacija koja se trudi sačuvati svoju gastronomsku tradiciju. Jedan stranac koji je tek došao, koji ne zna hrvatski jezik i koji ništa ne zna o našoj tradicionalnoj kuhinji, ne može raditi ovaj posao”, kaže nam Lukin dodajući da se poslodavci u nedostatku domaće radne snage radije okreću radnicima s područja bivše Jugoslavije.

Strani radnici priznali koliko zarađuju u Hrvatskoj: ‘Doma toliko nikad ne bih mogao’




“Moram biti iskrena i reći da smo usprkos svim razlikama koje nas dijele mi jako slični. Prije smo imali plan i program zajedničkog školovanja i htjeli ili ne htjeli to priznati svaki će poslodavac radije zaposliti nekoga iz Srbije, Crne Gore ili BiH nego nekoga radnika iz Dalekog Istoka.

To su uglavnom vrhunski kuhari, slastičari i mi njih akceptiramo na jedan sasvim drugačiji način. To su ljudi koji znaju jezik, znaju naš način rada, a svima nama je u interesu da promoviramo naše namirnice, našu tradiciju i naša jela, a to ne može napraviti neki stranac”, zaključuje Lukin.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.