Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ovo o kreditima sigurno ne znate: Zbog ovog uvjeta nijedna banka vam neće progledati kroz prste

Autor: Ivana Jurišić

Umirovljenici su zbog svojih niskih primanja među najugroženijim skupinama u društvu. Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj lani iznosila 19,3 posto, a u najvećoj mjeri siromaštvu izloženi stariji građani, samci, samohrani roditelji te stanovnici Panonske Hrvatske.

Najviša stopa rizika od siromaštva, čak 34,8 posto, je za osobe starije od 65 godina. Najviše su ugroženi samci stariji od 65 godina, čak 59,99 posto.

U takvim okolnostima, nije nikakvo čudo da umirovljenici pažljivo odvažu svaki euro prije nego što ga odluče potrošiti. To se odnosi i na bankovne naknade koje se razlikuju od banke do banke i na kojima se može dosta uštedjeti. Mi smo najveće banke u Hrvatskoj pitali koje su njihove pogodnosti za umirovljenike. Evo što su nam odgovorili.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pogodnosti za umirovljenike

Iz Privredne banje Zagreb (PBZ) objašnjavaju da je mjesečna naknada za vođenje tekućeg računa u eurima za umirovljenike povoljnija od naknade za vođenje redovnog tekućeg računa u eurima te iznosi od 0,36 eura do 0,60 eura mjesečno. Cijena za vođenje tekućeg računa u eurima iznosi od 0,71 eura do 1,19 eura mjesečno.

Pogodnosti za umirovljenike nudi i OTP banka. U toj banci nude povoljne pakete za umirovljenike s nižom mjesečnom članarinom od ostalih paketa za građane.

Paket Senior uz cijenu od 1,59 eura mjesečno nudi besplatno vođenje tekućeg, deviznog i žiro računa, kao i besplatnu mjesečnu članarinu za on-line bankarstvo – OTPdirekt. Paket Senior plus uz mjesečnu cijenu od 2,92 eura, uz besplatne niže navedene pogodnosti, nudi još dodatno ORYX asistenciju – Pomoć u kući.

Naplata samo kad je izvršen promet

Naknada za vođenje tekućeg računa za umirovljenike u Erste banci iznosi 0,66 eura mjesečno, dok standardna naknada za vođenje tekućeg računa iznosi dva eura mjesečno. Iz Erste banke objašnjavaju da se naplata izvršava samo kada je po računu ostvaren promet, odnosno kada su izvršene uplate, podizanje ili prijenos novčanih sredstava.




Postoji samo jedna razlika između žiro i tekućeg računa, ali je golema

Naknada za korištenje usluge on-line bankarstva George (internetsko i mobilno bankarstvo) u banci ne naplaćuje. Osim tekućeg računa, Erste banka umirovljenicima nudi i gotovinske kredite za umirovljenike koji se odobravaju u iznosu od 1.000 do 8.000 eura. Kamatna stopa je fiksna te iznosi 5,50%, dok je rok povrata kredita od 12 do 84 mjeseci. U trenutku krajnjeg dospijeća kredita korisnik kredita treba imati maksimalno 78 godina.




Što se tiče RBA banke, vođenje tekućega računa za isplatu mirovine je 1,50 EUR mjesečno uz isplatu mirovine 1. u mjesecu, dok je vođenje redovnog tekućega računa 2,00 EUR mjesečno. Od banaka s kojima smo razgovarali, jedino Zagrebačka banka ne nudi specifične pakete za umirovljenike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.