Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Ovih je pet zanimanja najtraženije u Hrvatskoj: Tko se bavi ovime neće dugo čekati na posao

Autor: M.D.

Trenutno je u evidencijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 85.589 nezaposlenih, dok je slobodnih radnih mjesta 19.593. Iako se vladajući hvale kako je riječ o najmanjoj stopi nezaposlenosti u Hrvatskoj ikada, ipak ne treba zaboraviti da na tržištu rada još uvijek nedostaje velik broj zaposlenih u pojedinim zanimanjima.

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb izračunali su da je indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) u lipnju porastao za 0,4 posto na godišnjoj razini i to nakon petomjesečnog pada. To sugerira oporavak potražnje za radnicima, iako je ona u prvoj polovici ove godine manja za 1,6 posto u odnosu na zadnjih šest mjeseci prošle godine.

Kako se već može zaključiti zbog turističke sezone, u Hrvatskoj su najtraženiji prodavači, konobari, kuhari, skladištari i vozači. No, gledajući djelatnosti u kojima je najviše porastao interes za radnicima, vrijedi izdvojiti medicinske sestre te liječnike, odnosno stomatologe. Odraz je to odljeva radne snage koji je prouzročen odlaskom u inozemstvo mladih, školovanih kadrova te umirovljenjem starijih i iskusnijih.

Foto: Unsplash

Pada interes za programerima

S druge strane, pada interes za programerima, radnicima u proizvodnji, zidarima i elektrotehničarima. Pritom su dalmatinske županije su najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa, dok je na  sjevernom Jadranu i u istočnoj Hrvatskoj zabilježen pad broja oglasa.

Slabo joj došlo kad je čula što se događa po Hrvatskoj: ‘Znate li što oni sve rade’

Zanimljivo, još uvijek prevladavaju oglasi za radnike sa srednjom stručnom spremom (65,4 posto), dok se blago povećao interes i za visoko školovanima. Što se tiče radnih uvjeta, primjetan je značajan rast zaposlenja na neofređeno vrijeme (50,9 posto), dok je istovremeno broj ugovora na određeno pao na manje od 40 posto.




Inače, OVI indeks je mjesečni indeks online oglasa za slobodna radna mjesta kojem je svrha pružanje informacija o trenutnom stanju u potražnji za radnicima, putem metode prebrojavanja novih oglasa čiji rokovi završavaju u mjesecu u kojem se indeks izračunava.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.