Foto: Unsplash

Hrvatski umirovljenici lako mogu ostati bez mirovine: Povuku li ovaj potez odmah ide obustava

Autor: M.D.

Iako je donedavno bilo uobičajeno da se vlasnici velikih tvrtki ili pokretači obrta u poznim godinama povlače u mirovinu i sve prepuštaju nadzornim odborima ili mlađim generacijama svojih obitelji, to u posljednje vrijeme prestaje biti slučaj.

U Hrvatskoj trenutno više od 31.000 umirovljenika radi na pola radnog vremena, a zakoni im omogućuju i da otvore vlastitu tvrtku, obrt ili domaću radinost. Naime, zakoni ne ograničavaju otvaranje tvrtki ili obrta zbog dobi.

Kako piše Mirovina.hr, umirovljenici mogu stvoriti svoj posao iz nule. Ali, prije nego što otvore svoju tvrtku ili obrt, trebaju znati da će im mirovina u tom slučaju biti obustavljena. Naime, kad umirovljenici obavljaju posao za koji je propisano obvezno osiguranje, moraju se ponovno prijaviti na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i plaćati doprinose.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Aktiviranje mirovine

Tada će HZMO obustaviti isplatu njihove mirovine i staviti je u mirovanje. Kad posao prestane, odnosno kad prestane uplata doprinosa, isplata mirovine se ponovno aktivira, ali po novom izračunu, s obzirom na to da se uplaćeni doprinosi obračunavaju u već ranije ostvareni staž. To vrijedi jednako za umirovljenike koji su vlasnici tvrtki, ali i obrta.

Odlučili bogato nagraditi umirovljenike koji rade: U Hrvatskoj će neki morati i platiti porez

Ipak, u pojedinim slučajevima isplata mirovina se ne obustavlja. Riječ je o djelatnostima od kojih se ostvaruje drugi dohodak, a on se uglavnom odnosi na naknade prema ugovoru o djelu, autorske honorare, ali i za rad u djelatnostima poljoprivrede i šumarstva te iznajmljivanja nekretnina i pokretnina, ali i domaće radinosti i slobodnih zanimanja.




Umirovljenici koji su, pak, zaposleni na pola radnog vremena kao radnici dobivaju mirovinu u punom iznosu. No, dodatna ih zarada dovodi u problem, jer ako iznos mirovine, odnosno mirovine i plaće bude veći od 560 eura, morat će platiti porez. Prema podacima HZMO-a, u Hrvatskoj porez plaća 35 posto umirovljenika, odnosno oko 364.000 ljudi.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.