Foto: Pexes

Ova kovanica od 1 eura vrijedi 650 eura: Pogledajte u svoj novčanik, možda ste baš vi taj sretnik

Autor: V.S

Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na kovanice eura s kojima plaćaju stvari, no dobro je znati da doista postoje novčići neopisive vrijednosti. Primjerice, u opticaju je kovanica od jednog eura koja zapravo vrijedi 650 eura, pišu njemački mediji.

A najbolji način da to doznate je da obratiti pozornost i pogledate ima li na kovanici nešto neobično jer moguće je da vam je na dlanu posebno vrijedan novac.

Riječ je o takozvanim tiskarskim greškama, a postoje različite vrste takvih grešaka.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Provjerite lisnice

Jedan od najčešćih pogrešnih kovanja je tzv. “prženo jaje”, a ti novčići vrijede oko 100 eura. Relativno ih je lako uočiti jer unutrašnjost kovanice je pomaknuta i nije točno u sredini.

Ako je naličje kovanice “naopako”,  onda je posrijedi “rotacija marke” i takva kovanica zapravo vrijedi oko 200 eura.

Nažalost, takvih kovanica nema mnogo, a valja spomenuti i jednu od najneobičnijih tiskarskih pogrešaka, “pogrešku planeta”. Ovaj iznimno rijedak novčić iz Münstera ima kovani novac od dva eura na ploči od jednog eura. Svatko tko ima sreću da u svom novčaniku pronađe upravo ovaj novčić, za njega od kolekcionara može dobiti i do 650 eura.

Osim toga, postoje i posebni kolekcionarski ili optjecajni novčići koje izdaje Deutsche Bundesbank, a koji se također se smatra normalnim sredstvom plaćanja, ali ga ne treba koristiti ako je moguće, jer ti novčići imaju znatno veću vrijednost.




Hrvatska izdaje posebnu kovanicu od dva eura: Sprema se pomama, evo gdje je možete nabaviti




Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.