Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Otkriveno koliko su novca Hrvati skupili u mirovinskim fondovima: Cifra je zapanjujuća

Autor: Dnevno.hr

Od osnivanja 2002. godine do 31. prosinca lani obvezni mirovinski fondovi uspjeli su uprihoditi osam milijardi eura. Prosječni godišnji prinos je prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) iznosio 2,2 posto, čime su hrvatski fondovi treći u Europi po uspješnosti ulaganja, iza švedskih (5,6 posto prinosa) i danskih (tri posto prinosa).

Ukupna imovina obveznih fondova krajem prošle godine iznosila je 20,23 milijarde eura, odnosno 2,7 milijardi eura ili 15,3 posto više nego 2022. godine. S obzirom na to da OMF-ove svakog mjeseca puni nešto više od 2,2 milijuna hrvatskih građana, a mnogi često ni ne znaju koliko su novca uplatili i koliko bi mogli dobiti kad odu u mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima (UMFO) odlučila je otkriti kakvim se saldom može pohvaliti osiguranik koji prima prosječnu plaću.

Prosječna je bruto plaća posljednjeg dana prošle godine iznosila 1630 eura. Tijekom 20 godina, temeljem uplate pet posto doprinosa u OMF, građanin s prosječnom plaćom prikupio je 13.695 eura, a zaradom fonda je ostvario dodatnih 8998 eura, što daje prosječni saldo na računu pojedinca od 22.693 eura, piše portal Mirovina.hr.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / Ilustracija

Više mirovine

Treba podsjetiti kako nedavnim izmjenama četiriju zakona, vladajući nastoje povećati atraktivnost kombiniranih mirovina iz prvog i drugog stupa. To će između ostalog učiniti i povećanjem dodatka na mirovine za dio iz prvog stupa s 20,25 na 27 posto.

Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme

 




To bi u prosjeku trebalo donijeti otprilike šest posto više osnovne mirovine iz prvog stupa koje trenutno prima nešto više od 15.500 ljudi. Oni će povećane mirovine dobiti već za nekoliko dana, s isplatom mirovina za siječanj.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.