Foto: Pixababy

Ostvaruje im se scenarij od kojeg Hrvati zaziru: ‘Bugarske plaće u zemlji britanskih cijena’

Autor: M.T.

Zbog poticanja što većeg broja zapošljavanja, sindikati se u većini zemalja Europe bore za kraći radni tjedan. Kada bi radni tjedan imao 35 sati, umjesto 40 kako je odredilo Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kada radnik i poslodavac sklope ugovor na određeno radno vrijeme, ograničavao bi se prekovremeni rad i poslodavci bi bili primorani na dodatno zapošljavanje.

Mnoge studije su pokazale da kako radni tjedan od četiri dana uvelike povećava produktivnost radnika i volju za radom, međutim u Grčkoj je zaposlenicima objašnjeno kako će im rad od 6 dana u tjednu povećati produktivnost.

Budući da su već 15 godina u padanju ekonomske aktivnosti te su dobili tri paketa pomoći, rad u Grčkoj nije bio striktno reguliran. Međutim završili su proces oporavka te prestigli druge europske zemlje, što je rezultiralo da od ponedjeljka uvedu 48-satni radni tjedan. Ova mjera je od sindikata osuđena te nazvana barbarskom, a i smatrana besmislenom.

Vlada kaže da je mjera neophodna

Poslodavci su time dobili apsolutnu vlast te mogu diktirati uvjetima rada, a sve što nije pogodno samo jednoj strani u radnim odnosima ne smatra se pravednim, barem tako smatraju stručnjaci za radno pravo. Sindikati smatraju kako će se pretjeranim opterećenjem radnika povećati sigurnosni rizici te će broj nesreća na radu u Grčkoj biti veći.

Vlada grčkog političara i premijera Kyriakosa Mitsotakisa smatra kako je ova mjera nužna budući da se smanjio broj stanovnika i time su izgubili kvalificirane radnike. Procjenjuje se kako je od početka izbijanja krize 200′. godine emigriralo oko pola milijuna mladih obrazovanih Grka.

Radni tjedan od šest dana odnosi se samo na privatne tvrtke koje pružaju usluge 24 sata dnevno, dok poslodavcima u odabranim djelatnostima, maloprodaji, poljoprivredi i nekim uslužnim djelatnostima, dopušteno je da zahtijevaju od radnika dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmosatnu smjenu šesti dan, a to će se honorirati 40 posto više na dnevnu plaću.




PUBLICATIONxNOTxINxGRE ANE5663549

Žestoka reakcija-krenuli prosvjedi

Pokazalo se kako četverotjedni radni tjedan omogućuje bolju produktivnost te pridonosi boljem fokusiranju, a taj su princip rada uvele mnoge zemlje. Prva je bila Belgija već 2022. godine, koja je donijela zakon koji zaposlenicima omogućava pravo da radni tjedan rasporede na četiri dana, a probni programi provedeni su u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Africi i Kanadi.

Grčki komunisti opet protiv američke vojne prisutnosti: Sukob s policijom




Grci nisu bili prezadovoljni uvođenjem ovih mjera te su reagirali žestoko, naime prosvjedom radnici tvrde da reforma uništava zakonsku zaštitu radnika i ukida im davno utvrđena prava.U Europi najdulje rade upravo Grci prosjekom od 41 sat tjedno, ali su plaćeni manje, navodi Eurostat. Oporba često osuđuje “bugarske plaće u zemlji britanskih cijena”, ukazujući da to dodatno potiče odljev mozgova.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.