Foto: Pexels

Omiljeno sezonsko voće proglašeno najgorim: U ovom dućanu ga nemojte kupovati

Autor: M.D.

Stiglo je vrijeme sezonskog sočnog voća. Tržnice i trgovine preplavile su breskve, marelice i nektarine. Ljudi ih rado kupuju, jer osim što su sočne, služe za izradu marmelada, sokova i drugih osvježavajućih pripravaka koji dobro dođu za osvježavanje tijekom ljetnih vrućina.

No, kupci trebaju biti oprezni. Naime, analiza kvalitete hrane provedena u Njemačkoj pokazala je da su nektarine djelomično kontaminirane. Posebno se to odnosi na bijelu nektarinu koja se prodaje u Lidlu. Ona je uvezena iz Španjolske, a u njoj su pronađeni tragovi čak pet vrsta pesticida.

Štoviše, analiza koju je proveo Öko-Test otkrila je da u samo jednoj od 12 serija nektarina nema pesticida. Većina njih je, unatoč tome, dobila ocjenu vrlo dobar ili dobar. No, to se ne može reći za nektarinu iz Lidla, koja je dobila jedva dovoljan, piše Fenix-magazin.de.

Foto: Pixabay

Vrlo vjerojatno bezopasno

Naime, u njoj su, između ostalih pronađeni acetamiprid, koji je toksičan, a u većim količinama može poremetiti razvoj živčanog sustava, te spirodiklofen koji je 2016. godine proglašen kancerogenim te je stoga zabranjen u Njemačkoj.

Ipak, treba reći da su rezultati analize Öko-Testa otkrili da su svi pronađeni ostaci pesticida znatno ispod primjenjivih graničnih vrijednosti od 0,01 miligrama po kilogramu, što znači da je konzumiranje nektarina vrlo vjerojatno bezopasno za zdravlje.

Zapanjit će vas koje je voće najprljavije: Puno je pesticida, temeljito ga operite uz dva sastojka




 

Kila nektarina u Njemačkoj od 3,98 do čak 9,90 eura

Analizirane su nektarine iz supermarketa, diskonta i tržnica. Osim već spomenutih nektarina iz Lidla koje su dobile ocjenu dovoljan, četiri su vrste dobile zadovoljavajuću ocjenu, još četiri su ocijenjene dobrima, a tri su vrlo dobre. Najboljima su ocijenjene nektarine iz Alnature, koje su također uvezene iz Španjolske.

U njima nisu otkriveni tragovi pesticida, iako je provedena analiza na 700 različitih djelatnih tvari. Zanimljivo, cijena nektarina se u Njemačkoj kreće od 3,98 do čak 9,90 eura po kilogramu. U Hrvatskoj ih je na tržnicama moguće pronaći za četiri do šest eura, a u trgovinama za 1,60 do 2,70 eura.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.