Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Omiljeni hrvatski gosti okrenuli su nam leđa: Draži su im postali naši susjedi, dođe ih jeftinije

Autor: B. D.

Nijemci obično ljeto provode u Njemačkoj, iako im je godišnji odmor u inozemstvu obično znatno jeftiniji. Bez obzira je li riječ o popularnim destinacijama Italije, Grčke, Turske ili Hrvatske, njemački turisti u hotelima i restoranima proći će jeftinije nego kod kuće.

Kako piše Deutsche Welle, Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu objavio je da su troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku 26% niži nego u Njemačkoj, u Grčkoj 23% niži, a u Turskoj čak 41% niži. U Hrvatskoj su ti troškovi prosječno 18% niži, što znači da je ljetovanje u Hrvatskoj najskuplje od ovih zemalja.

Nasuprot tome, odmor u Švicarskoj ili sjevernoj Europi znatno je skuplji za njemačke turiste. Njemački statističari navode da su cijene u Italiji najviše među južnim i jugoistočnim europskim destinacijama, ali su i dalje 5% niže nego u Njemačkoj.

Švicarska najskuplja u Europi

Najjeftinije destinacije su Bugarska i Albanija, gdje su troškovi smještaja i restorana 55%, odnosno 54% niži nego u Njemačkoj. Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama Njemačke: u Francuskoj su 2% niže, a u Austriji 3% niže. U Poljskoj su troškovi 19% niži, a u Češkoj 36% niži.




Prozivaju Hrvate, a pogledajte račun iz kafića u susjedstvu: ‘Da smo znali da voda toliko dođe’

Odmor u Skandinaviji skuplji je nego u Njemačkoj: u Danskoj su troškovi trećinu viši, u Norveškoj 23% viši, a u Švedskoj 2% viši. Najskuplja destinacija u Europi je Švicarska, gdje njemački turisti plaćaju 49% više za jelo i smještaj nego kod kuće.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.