AP Photo/Amy Sancetta/Guliver

Novi zakon o neradnim nedjeljama podijelio i same trgovce: ‘O ovome prije nismo ni razmišljali’

Autor: Ivana Jurišić

Od 1. srpnja na snagu je stupio novi Zakon o trgovini prema kojemu su trgovine nedjeljom u pravilu zatvorene, iako trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Iznimke su trgovine na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

U međuvremenu podaci Porezne uprave su pokazali kako je prve neradne nedjelje, 2. srpnja, promet u trgovini na malo pao za čak 21,8 posto u odnosu na nedjelju kad su sve trgovine mogle biti otvorene.

Iako je većina zaposlenih u ovom sektoru pozdravila novi zakon, ima i onih koji su nezadovoljni. Jedna od njih je i naša sugovornica (podaci poznati redakciji o.a.) koja će u kolovozu dobiti puno nižu plaću.

“Nama su nedjelje bile jako dobro plaćene. Dobivali smo 50 posto više za nedjelje i blagdane, pa bi se onima koji su htjeli raditi te dane dosta toga nakupilo”, objašnjavajući dodajući kako će u kolovozu zbog neradnih nedjelja dobiti i 100 eura nižu plaću.

Sve više nezadovoljnih

“Prije 1. srpnja kolegice, osobito one s mlađom djecom, jako su se veselile neradnim nedjeljama. O nižoj plaći nismo ni razmišljale dok prije nekoliko dana nismo temeljito pogledale platne liste i vidjele koliko smo zapravo zarađivale nedjeljom”, govori.

Kaže kako nisu samo one doživjele grubi sudar s realnošću.

“Radim u trgovini u jednom trgovačkom centru i posljednjih dana je sve više nezadovoljnih. Baš mi je danas jedan dečko koji radi u jednom kafiću rekao kako će mu plaća zbog neradnih nedjelja biti osjetno niža i kako će zbog toga morati pronaći dodatni posao koji će opet morati raditi nedjeljom”, navodi.




Naša sugovornica kaže kako je prije 1. srpnja malo tko razmišljao kolike će im plaće biti, svi su razmišljali samo o neradnim danima, ali kako su nakon prve neradne nedjelje postali svjesni kako novi Zakon o trgovini donosi i neke minuse.

“Sada ćemo izdržati kako tako do kraja godine, ali pitanje je kako će to biti od sljedeće godine ako zakon ostane na snazi”, govori.

Zadovoljni novim zakonom

S njom se slaže i Zlata koja radi u jednoj pekari u Novom Zagrebu.




“Kako živim sama i nemam djecu ja sam birala raditi nedjelje i praznike, kako bi kolegice koje imaju obitelj mogle biti s njima, a ja bih zaradila dodatno što mi je kao samcu jako potrebno. Sad imam veliku rupu u kućnom budžetu koju stvarno ne znam kako ispraviti”, govori.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić odgovara kako su svi radnici s kojima je ona bila u kontaktu zadovoljni novim Zakonom o trgovini i neradnim nedjeljama.

“Puno je zaposlenih u trgovinama koji kažu kako su ovaj zakon čekali čitavi život. Čekali su da budu slobodni za vikend, da nedjelje mogu provoditi sa svojim obiteljima kao i svi drugi građani Hrvatske”, kaže Štulić.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.