Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Nijemci prigovaraju da je Hrvatska skupa: A pazite kakve su cijene postavili za Oktoberfest

Autor: M.D.

Ljubitelji piva jedva čekaju listopad i čuveni Oktoberfest. Ova već tradicionalna manifestacija koja se održava u bavarskoj prijestolnici Münchenu privlači svake godine stotine tisuća posjetitelja. Naravno, teško je reći koliko će ih biti ove godine, ali ljubitelji piva bi se mogli malo suzdržati.

Naime, gradske vlasti objavile su kako će cijene piva ove godine biti otprilike 3,9 posto više nego lani. Krigla piva od jedne litre je prošle godine koštala između 12,60 i 14,90 eura, dok bi ovog listopada za istu količinu piva trebalo izdvojiti između 13,60 i 15,30 eura. Ovo je prvi puta da krigla od litre piva košta više od 15 eura, piše Fenix-magazin.de.

Gradske vlasti se trude spriječiti preveliki rast cijena, uspoređujući cjenik s onim iz velikih minhenskih pivnica. Trenutno je u gradu za vrhunsko pivo potrebno izdvojiti između 7,70 i 12,80 eura. Cijena piva na Oktoberfestu doduše podliježe dodatnim troškovima, poput najma prostora, šatore, živu glazbu, ali i pripremu piva, koje je nešto jače od klasičnog.

Poskupjet će i bezalkoholna pića. Tako će za litru vode biti potrebno izdvojiti 10,50 eura, mješavina Coca-cole i Fante bi umjesto 11,65 trebala koštati 12,23 eura, a limunada bi trebala imati cijenu od 11,67 eura. Iako će Oktoberfest trajati od 21. rujna do 6. listopada, pripreme su već počele, Radnici već postavljaju velike šatore za sve uzvanike. Lani ih je bilo 7,2 milijuna, a popili su oko 6,5 milijuna litara piva.

Foto: Pixabay

Prigovaraju za cijene drugdje

Oktoberfest će uslijediti nakon ljetne sezone u kojoj će se milijuni Nijemaca razmiliti po turističkim destinacijama diljem Europe. Stoga su već napravili usporedbu cijena s drugim zemljama. Zanimljivo, u većini zemalja smještaj i hrana su jeftiniji nego u Njemačkoj.

Najjeftinijom se destinacijom pokazala Bugarska u kojoj su cijene 55 posto niže nego u Njemačkoj. Zanimljivo, Nijemci su procijenili kako su cijene smještaja i hrane u Hrvatskoj 18 posto jeftiniji nego u njihovoj domovini, iako sve češće prigovaraju na skupoću naše obale.

Pronašli najjeftiniju destinaciju za ljetovanje: Proći ćete puno bolje nego u Hrvatskoj




Ipak, treba znati kako oni ipak ne predstavljaju “zlatni standard”. Naime, još skuplje od Njemačke su Švicarska, Danska i skandinavske zemlje. Koliko bi tek koštalo pivo da se ondje održava Oktoberfest?

Treba reći kako je u Hrvatsku tijekom prva četiri mjeseca ove godine stiglo 22 posto više stranih gostiju, što je drugi najveći rast stranih noćenja u cijeloj Europi. Naravno, prednjačili su Nijemci, s 5,7 milijuna noćenja, iako ni oni nisu došli u očekivanom broju.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.