Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

Nekima u Hrvatskoj pruža se prilika za dobru zaradu: Ali, ostalo je još malo vremena

Autor: M.D.

Danas je posljednja prilika brojnim Hrvatima za dobru zaradu. Naime, u 11 sati istječe rok za upis trezorskih zapisa građana. Ciklus upisa započeo je prošlog ponedjeljka, a cilj Ministarstva financija je prikupiti nominalni iznos od 900 milijuna eura.

Do prošloga petka u 16 sati, trezorske je zapise upisalo oko 25.000 građana, a uplaćeni je iznos bio 553,7 milijuna eura. “Što se tiče ciljanog iznosa i njegovog dostizanja, mi vjerujemo da ćemo se približiti tom iznosu i da ćemo prijeći 30 tisuća ulagača. Interes je identičan kao i u veljači, odnosno najveći interes je u Zagrebu, nakon toga u Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli”, rekla je za HRT,  savjetnica Uprave FINA-e, Gordana Soldo.

Treba reći kako je ovo treći ciklus upisa trezorskih zapisa. U ponudi su zapisi s dva roka ročnosti. Zapisi kojima je rok dospijeća 90 dana daju prinos od 3,75 posto, dok zapisi ročnosti od 364 dana daju prinose, odnosno kamate od 3,65 posto. Građani ih mogu upisati uz popust, ali im se jamči povrat od 1000 eura po zapisu.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Povoljnija opcija

Upis trezoraca omogućen je preko dvaju kanala – putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu te broj računa, dok je za upis putem e-riznice dovoljan OIB i IBAN. Uplatu je potrebno izvršiti danas do najkasnije 15:30 sati.

To je puno povoljnija opcija od kamata na depozite u bankama, koje se kreću između jedan i 2,5 posto, ovisno o banci, iznosu oročenja, ročnosti i drugim parametrima. Gotovo porazno zvuči podatak Hrvatske narodne banke kako je prosječna kamatna stopa na štednju kućanstava u travnju iznosila samo 0,18 posto.

Država je ranije jednom izdala narodne obveznice te dvaput trezorske zapise. U upisima ovih vrijednosnih papira sudjelovalo je oko 118.000 građana, koji su upisali ukupno 3,3 milijarde eura. Riječ je o otprilike šest posto javnog duga kojeg su financirali hrvatski građani.

Pruža se dobra priliku za zaradu: Uloženih 1000 eura isplatit će vam se već nakon tri mjeseca




Ministar financija Marko Primorac još je ranije najavio kako će država nastaviti izdavati obveznice i trezorske zapise građanima, ali i poslovnim ulagačima. Što se tiče potonjih, za njih upis trezorskih zapisa počinje u utorak u 9 sati, a završava dva sata kasnije.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.