Foto: Pixabay

Hrvatski gigant na rubu propasti: ‘Predložio sam pokretanje stečaja’

Autor: I.G.

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks, koja se već gotovo 60 dana nalazi u blokadi, nalazi se pred otvaranjem stečajnog postupka. Predsjednik Uprave Karlo Koprek izjavio je kako će konačnu odluku o ubrzavanju postupka ili prepuštanju automatizmu donijeti radnici, a sastanak na kojem će se to raspraviti zakazan je za ponedjeljak.

Nadzorni odbor Varteksa u petak je, uz tri glasa ‘za’ i dva ‘protiv’, dao suglasnost Upravi, odnosno Kopreku kao jedinom članu, da se pokrene stečajni postupak.

Koprek je objasnio kako Nadzorni odbor nema ovlasti za pokretanje stečaja, već samo daje suglasnost Upravi da to učini. U konačnici, odluku donosi Uprava ili Financijska agencija (FINA).

“Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da više nema ni izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA u određenom trenutku automatski podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka”, dodao je Koprek.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

‘To je sada u najboljem interesu’

Napomenuo je da bi radnici, ukoliko bi se čekalo da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec, dva ostali bez primanja. “Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu”, izjavio je predsjednik Uprave Koprek.

Kaže i da bi nakon što bi se otvorio stečaj, Varteks ponovno od tih prihoda mogao redovito plaćati najmove prostora, plin, struju, plaće, ali i sve ostale troškove.

Zabrinjavajuć trend na Jadranu, zabilježen značajan pad broja noćenja: ‘Postali smo skuplji od Italije’




“Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev, dok s radnicima ne popričam o svim aspektima te odluke i dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu”, tvrdi Koprek.

Kazao je i da će se sastanak s radnicima, kojih je u Varteksu trenutno 549, održati u ponedjeljak te da Uprava Varteksa neće pokretati stečaj ukoliko radnici ne budu s time suglasni. A u slučaju njihove suglasnosti, zahtjev će pokrenuti tijekom idućeg tjedna.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.