Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ne nazire se kraj problemu zbog kojeg brojni Hrvati pate: Pritisci su najizraženiji na obali

Autor: I.G.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2024. godine porasle su za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini zabilježile rast od 9,1 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Novi stambeni objekti poskupjeli su za 3,3 posto u odnosu na zadnji kvartal 2023. godine, dok su u odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene novogradnji porasle za 6,2 posto. Cijene postojećih stambenih objekata povećane su za 1,4 posto na kvartalnoj, a 9,5 posto na godišnjoj razini.

Promatrano po regijama, cijene stambenih objekata u prvom kvartalu 2024. godine porasle su za 1,8 posto u Zagrebu, 1,4 posto na Jadranu, i 2,2 posto u ostalim područjima u odnosu na prethodni kvartal. Na godišnjoj razini, cijene su u Zagrebu porasle za 8,8 posto, na Jadranu za 8,9 posto, a u ostalim područjima za 10,8 posto.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX / Ilustracija

Značajan porast na Jadranu

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je početkom lipnja da se ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima blago smanjila, ali i dalje raste zbog kontinuiranog rasta cijena stambenih nekretnina i investicijske potražnje za kratkoročni najam.

U publikaciji “Financijska stabilnost 25” istaknuto je da je snažna gospodarska ekspanzija pozitivno utjecala na dohotke stanovništva i poslovne rezultate poduzeća, poboljšavajući stabilnost financijskog sustava.

HNB je također naveo da su glavne strukturne slabosti hrvatskog gospodarstva ostale nepromijenjene, uključujući visoku izloženost bankarskog sektora državi i nisku stopu participacije radne snage. Najvažniji izvori rizika za financijsku stabilnost uključuju potencijalnu eskalaciju geopolitičkih napetosti i rast cijena stambenih nekretnina, koji je 2023. bio znatno veći nego u drugim članicama eurozone.

Ljudi odustali od vlastitih domova, trend je alarmantan: ‘Svjedočimo značajnim promjenama’




Pritisci kratkoročnog najma

Pritisak kratkoročnog najma najizraženiji je na obali, gdje takvi objekti čine značajan postotak ukupnog broja stambenih jedinica. Cijene kratkoročnog najma porasle su za 26 posto u kolovozu 2023. u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok su u Zagrebu cijene najma naglo porasle tijekom adventa. Indeksi cijena kratkoročnog i dugoročnog najma pokazuju slična kretanja, uz značajan rast tijekom 2022. i 2023. godine, ali s naznakama usporavanja početkom 2024. godine.

Splićanin na ovome zaradi 11 500 eura u samo tri mjeseca




“Na Jadranu je vidljiv znatan porast cijena u ljetnim mjesecima, a u Zagrebu, koji se profilirao kao adventska destinacija, u prosincu. U ostalim jedinicama lokalne samouprave vidi se također ljetna oscilacija indeksa, iako u manjoj amplitudi”, navode iz HNB-a.

Iako se odnose na različita tržišta, indeksi cijena kratkoročnog i dugoročnog najma pokazuju slično kretanje, a takva korelacija odražava međusobnu isprepletenost različitih segmenata tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.