Foto: YouTube screenshot

Na uzgoju ovih životinja za dvije godine zaradio za džip, kuću i kafić: ‘Sve se odmah proda’

Autor: B. D.

Admir Omerčević iz sela Ragale u Bosni i Hercegovini spontano je počeo uzgajati saanske koze, koje su mu se svidjele jer daju mnogo mlijeka. Saanska koza je švicarska pasmina koze nazvano po rijeci Saane. U samo dvije godine, Admir je, kako priča, uspio nabaviti kuću, auto, konje i otvoriti kafić.

Admir dnevno muze 45 litara mlijeka od 15 bijelih koza, što je isto koliko je dobivao od 30 alpskih koza koje je prije imao. Mlijeko muze ujutro i navečer, ispričao je za YouTube kanal Alena Avdića, koji prenosi priče iz života ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Njegov posao je vrlo uspješan – sve proizvode koje napravi, poput sira i mlijeka, brzo proda, često posjetiteljima iz Njemačke i Crne Gore.

‘Zadovoljni smo i oni i ja’

Admir ne krije svoja mjesečna primanja od prodaje mlijeka i sira, koja iznose 3.000 maraka (oko 1.500 eura) mjesečno. Ukupno godišnje zaradi oko 36.000 maraka (18.000 eura) od prodaje jaradi, mesa, sira i sirutke.

“Kome sam prodao, pa narodu!”, kaže i dodaje da je kilogram  50 maraka (25 eura). “Ako danas nitko ne dođe, sutra ih bude dvoje, zovu me ljudi, imaju vikendice, kažu spremi, klat ću, peći, rezati… Moguća dostava? Može! Zadovoljni smo i oni i ja”, priča kako mu ide posao i dodaje: Dobra roba i pošteno! Možeš prodati 100, a ako jedna nije dobra pročuje se, kod nas se zao glas najbrže pročuje

On također uzgaja druge životinje, uključujući tri konja i perad te prodaje kokoši. Osim toga, Admir je posadio 100 kilograma luka, nadajući se uspješnoj žetvi. Admir vjeruje u ulaganje i predan rad, ističući da ništa ne dolazi preko noći i da je potrebno puno truda i strpljenja.




Foto: YouTube Screenshot

Otvorio je kafić u Fojnici

Unatoč uspjehu, Admir ostaje skroman i prizemljen, naglašavajući važnost poštenja i dobrog odnosa s ljudima. Njegova supruga mu pomaže u poslovima, a njihovo dvoje djece uživa u obiteljskom životu na selu.

Jelena u Hrvatskoj zarađuje na neobičnoj namirnici: Jako je skupa, a svi ju mogu napraviti




Uzgoj koza donio je Admiru financijsku stabilnost i mogućnost da se posveti drugim projektima, uključujući otvaranje kafića u Fojnici. U svom kafiću nudi jeftinu kavu i domaće proizvode, privlačeći lokalne stanovnike i turiste.

Admir je ponosan na svoj rad i uspjeh, te se nada da će njegov primjer inspirirati druge mlade ljude da se okrenu poljoprivredi i ruralnom životu.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.