Foto: Pixabay

Na tisuće Hrvata će dobiti poklon od države: Na račune će im sjesti oveća svota novca

Autor: M.D.

Korisnicima bankovnih računa starijima od 65 godina sljedećeg ponedjeljka kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe. Ona će tako 17. lipnja sjesti na račune 15.773 osoba. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje navode kako je među primateljima 79,40 posto žena i 20,60 posto muškaraca.

Za ovu isplatu je u državnom proračunu osigurano 2.347.515,00 eura. Naime, od 1. siječnja svi stariji od 65 godina koji nisu ostvarili uvjete za mirovinu, a prijavili su se zaprimanje nacionalne naknade na račune dobivaju 150 eura mjesečno.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti hrvatski državljani koji su navršili 65 godina života i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva. Riječ je o dva osnovna uvjeta za dobivanje naknade.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Strogi uvjeti

Nadalje, oni ne smiju biti korisnici mirovine ili zajamčene minimalne naknade niti osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju. Njihovi prihodi ili prihodi članova njihova kućanstva ne smiju prelaziti dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe, što iznosi 300 eura mjesečno.

Dio umirovljenika hvata panika, ne dobivaju mirovine: ‘Što se događa, sve sam predala’

Uz to, oni ne smiju sklopiti ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Ako su to i učinili, pravo na naknadu imaju samo u lučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.




“Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu”, objašnjavaju iz HZMO-a dodajući da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kad u njihovim područnim uredima, preporučenom poštom ili putem sustava e-Građani.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.