Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Müller povlači dva proizvoda: ‘Provjerite imate li ih i odmah prestanite s upotrebom’

Autor: B. D.

Zbog prisutnosti aflatoksina, trgovine Müller povukle su dvije vrste dječjih kašica iz prodaje. Povučeni su artikli Alnatura kašica rižoto s bundevom i mrkvom s rokom trajanja do 20. prosinca 2025. i Alnatura kašica ratatouille s krumpirom s rokovima trajanja do 14. siječnja 2026. i 28. siječnja 2026.

Ove kašice, namijenjene dojenčadi do 8 mjeseci, proizvodi njemačka tvrtka Alnatura. Bile su u prodaji od 1. veljače 2024. do 1. srpnja 2024. godine.

Razlog povlačenja je mogućnost povećane vrijednosti aflatoksina. “Molimo provjerite imate li navedeni proizvod te odmah prestanite s upotrebom! Povrat navedenog proizvoda moguć je u bilo kojoj Müller poslovnici. Plaćeni iznos bit će Vam vraćen i bez predočenja računa”, naveli su iz Müllera.

Foto: Pixababy

Toksin proizvodi plijesan

Aflatoksin je toksin koji proizvodi plijesan Aspergillus flavus, koja se često razvija u vlažnim i toplim klimama. Ova plijesan može rasti u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova i silosima za skladištenje namirnica poput zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovca i začina.

Popularni proizvođač kave povlači niz proizvoda: U limenkama bi mogla biti opasna bolest

Kada se aflatoksin unese hranom, preko crijeva ulazi u krvotok i širi se do drugih organa. Prvo dospijeva u jetru, gdje se pretvara u epoksidni derivat koji je vrlo reaktivan prema određenim nukleinskim bazama. Zbog toga je jetra jedan od prvih organa koji je najčešće ugrožen prisutnošću aflatoksina u krvi.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.