Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

MOL pokrenuo novu tužbu protiv Hrvatske: Izvori upiru prstom u bivšeg Plenkovićevog ministra

Autor: M.P.

Mađarski MOL je pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske, ekskluzivno doznaju 24sata. Riječ je o četvrtoj arbitraži Hrvatske i mađarskog suvlasnika Ine. Dvije koje su okončane je Hrvatske izgubila, a jedna je još u tijeku.

Nova arbitraža je pokrenuta pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova(ICSID) u Washingtonu. Neslužbeno se doznaje da je novi spor vezan uz odluku Vlade iz 2022. godine prema kojoj je Ina sav plin koji je proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u. Mol smatra da je Vlada to učinila nezakonito kako bi subvencionirala domaće kupce.

U MOl-u smatraju da im je time nanesena ekonomska šteta. Podsjetimo Hrvatska drži 44,8 posto suvlasništva u Ini, dok MOL ima nešto više od 49 posto suvlasništva.

Foto: Guliver Image

Izvori: MOL je htio sporazumno rješenje, Vlada RH se oglušila

Izvori bliski MOL-u kažu da je mađarska kompanija u posljednjih godinu i pol nekoliko puta kontaktirala dužnosnike hrvatske vlade te da su pokazali spremnost za sporazumnim rješenjem. No, tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović se na to oglušio.

Stoga su u MOL-u smatrali da nisu imali drugog izbora nego ići na međunarodnu arbitražu čija vrijednost još nije objavljena. 24sata neslužbeno doznaje da se radi o desecima milijuna eura. S obzirom na to da su cijene plina tada dosezale više od 200 eura po megavatsatu, ovo bi mogla biti dosad najvrjednija arbitraža.

Hrvati nisu svjesni što ih čeka nakon novih razornih oluja: Prijeti nam ‘moldavski scenarij’?




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.