Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Mirovine će uskoro drastično porasti, ali umirovljenici su nezadovoljni: ‘To je velika prevara’

Autor: M.D.

Srpanjsko usklađivanje mirovina trebalo bi umirovljenicima donijeti povećanje njihovih prihoda od 7,26 posto, prema preliminarnim izračunima analitičara Željka Šempera. Koliko će točno mirovine rasti bit će poznato potkraj kolovoza kad Državni zavod za statistiku objavi podatke koji nedostaju u formuli za izračun usklađivanja. Riječ je o stopi inflacije za lipanj te plaćama za svibanj i lipanj.

Nakon toga, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donosi odluku o stopi povećanja aktualne vrijednosti mirovine, odnosno faktora koji služi za izračun visine mirovina. Isplata povećanih mirovina, zajedno sa zaostacima trebala bi uslijediti u rujnu. Sudeći po kretanju plaća i inflacije u posljednje vrijeme, nije isključeno da bi povišica za umirovljenike zaista mogla iznositi oko sedam posto. No, umirovljenici zbog ionako malih mirovina i rastućih životnih troškova nisu time zadovoljni.

Prema anketi portala Mirovina.hr samo 3,33 posto umirovljenika zadovoljno je najavljenim usklađivanjem. Gotovo polovica umirovljenika smatra da mirovine rastu sporije od životnih troškova, a čak 37 posto njih drži da bi mirovine trebale rasti brže zbog rasta plaća. Ostali se nadaju kako će stopa usklađivanja mirovina ipak biti veća.

Naravno, nisu propustili ostaviti svoje komentare. Jedna umirovljenica se pitala kakvo je to povećanje, ako joj je mirovina u zadnjih 10 godina rasla samo 111 eura, a troškovi života neusporedivo više. “Koliko se god umirovljenici pokrivali premalim pokrivačem, mirovinom od 300 eura preživjeti ne mogu. Nema te potrošačke košarice i režija koji bi se mogli pokriti takvom mizerijom, koja nije ni za najnužniju prehranu”, upozorila je još jedna umirovljenica.

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Mjere za bolji život

Neki su sami predložili mjere za koje smatraju da bi im pomogle prebroditi rastuće cijene životnih troškova, napose hrane. Kažu da bi imalo smisla ukinuti penalizaciju za prijevremene umirovljenike, uvesti drukčiji izračun mirovine te dodani staž za sve majke, što je bilo relativno nedavno obećanje premijera Andreja Plenkovića. Treba reći kako ove prijedloge već godinama nastoje progurati umirovljeničke udruge.

“Krajnje je vrijeme da se ispravi formula usklađivanja i poveća udio običnih mirovina u prosječnoj plaći. Imamo mi previše povlaštenih mirovina, svake godine sve više, pa nije ni čudo da nama običnim umirovljenicima životni standard stalno pada. Cijenama smo u Europi, a mirovinama u Albaniji. Pitam se samo do kada? Valjda dok ne poumiremo, a mladi će možda znati bolje izboriti svoja prava. Sramotni položaj umirovljenika, koji su uplaćivanjem doprinosa zaslužili mirovinu”, ogorčena je jedna umirovljenica.

Umirovljenike čeka iznenađenje na računima: Evo kada kreću uplate




Stariji sugrađani tvrde da je dovoljno pogledati kako se kreću cijene hrane na tržnicama. Upozoravaju da sad moraju izdvojiti triput više nego prije nekoliko godina, a mirovine su, dodaju, pale na trećinu plaće.

“Usklađivanje mirovina je, u principu, velika prevara umirovljenika. Ako usklađivanje mirovina prati sve gospodarske pokazatelje u državi, kako su onda mirovine spale na tridesetak posto plaća? Jednostavnije, usporedimo cijene najosnovnijih namirnica u zadnjih desetak godina pa ćemo jasno vidjeti da su najosnovniji troškovi života davno pretrčali famozno usklađivanje. Uz to imamo neumjereno opterećenje mirovinskog fonda stalnim povećanjem broja mirovina koje nemaju uporišta u godinama staža i uplatama u fond”, zaključio je jedan umirovljenik.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.