AP Photo/Martin Meissner/Guliver

Milijuni će u ovoj zemlji dobiti veće plaće i mirovine: Među njima ima dosta Hrvata

Autor: M.D.

Nakon niza štrajkova, sindikati i poslodavci u posrnulom njemačkom graditeljstvu dogovorili su se oko prijedloga sporazuma o kolektivnom ugovoru. Najniže plaćeni radnici trebali bi dobiti 230 eura više.

Predviđeno je podizanje plaća u tri faze. U prvoj bi fazi radnici u graditeljstvu trebali dobiti između 260 i 380 eura veće plaće već za svibanj ove godine. U drugoj fazi, koja starta od travnja sljedeće godine, radnici na zapadu Njemačke trebali bi dobiti 4,2 posto veće plače, dok bi na istoku povišica trebala iznositi pet posto. Radnici u prvoj platnoj skupini u cijeloj zemlji će dobiti pet posto veće plaće. Posljednje povećanje očekuje se od 1. travnja 2026. godine jamči svim radnicima na zapadu 3,9 posto veće plaće te izjednačavanje plaća radnika na istoku s onima na zapadu, piše Fenix-magazin.de.

“Najpozitivnije je što tvrtke sada ponovno imaju sigurnost planiranja i kalkulacije na duži vremenski period u području plaća. To je također važno s obzirom na veliku potražnju za građevinskim uslugama u Njemačkoj i tešku situaciju s narudžbama za naše stambene građevinske tvrtke. Sada svi mogu konačno se ponovno usredotočite na izgradnju, ali trebamo i više narudžbi”, upozorio je Uwe Nostitz predsjednik Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije (ZDB).

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Bonusi za članove sindikata

Osim toga, povećane su naknade za prvu godinu osposobljavanja za sva graditeljska zanimanja. One od 1. svibnja iznose 1080 eura. Dogovorene su i povećane naknade za svaku sljedeću godinu obuke, ali i za tehničko-komercijalno osposobljavanje, koje bi 1. travnja 2026. godine trebale porasti za 3,9 posto, čime bi se izjednačile u cijeloj zemlji.

Graditeljstvo je bilo jedan od stupova njemačke ekonomije tijekom nekretninskog buma, no zbog krize stanogradnje je postalo problematično. U cijelom sektoru je zaposleno oko 930.000 ljudi, a ukupna dobit u prošloj godini je iznosila 162 milijarde eura. Stoga sindikalci upozoravaju da nije točno da je građevina posustala te ističu da su niskogradnja, izgradnja infrastrukture i javna gradnja u porastu.

Sličan su dogovor postigli sindikalisti i poslodavci u kemijskoj industriji, koja u Njemačkoj broji 600.000 zaposlenih. Uz opće povećanje plaća od 6,85 posto u dvije faze, predviđene su i beneficije za članove sindikata koje uključuju bonuse, ali i slobodni dan na godišnjicu učlanjenja u sindikat.

Dogovor je postignut u zadnji čas, s obzirom na to da je ove nedjelje isticao dogovoreni embargo na štrajkove. Sindikati su tražili povećanje plaća od sedam posto, no dobit će dva posto od 1. rujna, a zatim i 4,85 posto od 1. travnja sljedeće godine, što se može odgoditi na još tri mjeseca zbog ekonomskih razloga, piše isti medij.




Mnogi Hrvati ostat će bez teksta: Evo koliko treba odvojiti mjesečno da bi imali zalihu za starost

Povišica i umirovljenicima

Razloga za veselje ima i 21 milijun umirovljenika. Njima će od ponedjeljka mirovine porasti za 4,57 posto temeljem redovitog godišnjeg usklađivanja. No, iako se prihodi razlikuju na istoku i zapadu Njemačke, ovo će biti prvi put da će svim umirovljenicima mirovine jednako rasti.




Tako će, primjerice, mirovine od 1000 eura biti veće za 45,70 eura. Poljoprivredna će mirovina porasti za 18,4 posto, piše Fenix-magazin.de. Ali, bez obzira što je rast mirovina konačno izjednačen, neće svi dobiti povišicu u isto vrijeme.

Hrvati u Njemačkoj koji rade ove poslove imaju najveće mirovine: Za mnoge ne treba škola

Oni koji su u mirovinu otišli u travnju 2004. godine ili kasnije na povećanu mirovinu mogu računati tek krajem srpnja. Oni koji su se umirovili najkasnije do ožujka 2004., već su dobili veće mirovine.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.