Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

MARIĆ IMA SRETNE VIJESTI: ‘Već smo na kraju faze oporavka, trebamo gledati prema rastu i to održivom!’

Autor: Dnevno.hr

Ministar financija Zdravko Marić gostuje na N1 Televiziji.

Govorio je o proračunu za sljedeću godinu za koji kaže da je ‘najvažniji akt koji Vlada u tijeku jedne godine predlaže’.

“Kolege i resori imaju veća očekivanja i želje nego što su mogućnosti, ali nađemo uvijek balans”, rekao je Marić.

Ove godine bilo je nešto lakše sastaviti proračun, rekao je Marić.

“Svaki proračun ima svoju težinu i svoju draž, rashode smo uspjeli držati pod kontrolom, 2016. kada smo predlagali poreznu reformu u tom trenutku nisam računao da ćemo tri puta dodatno uspjeti rasteretiti građane”, rekao je Marić.

Od prve godine radili smo ex post analize poreznih promjena, rekao je, kako bi vidjeli rezultate i ne ponavljali greške, a tako će i dalje promišljati.

“Na globalnoj razini ministri financija puno su pričali o digitalnim, okolišnim porezima, svođenja poreza na dobit, jer su neke zemlje apostrofirale ako je neka kompanija registrirana u jednoj zemlji, a ubire zarade u drugim, zašto plaća porez samo u jednoj. Već smo na kraju faze oporavka, trebamo gledati prema rastu i to održivom. Porezno rasterećenje mora biti u funkciji toga”.




U kojem smjeru bi se išlo da se nekome povećaju plaće, pitanje je upućeno ministru.

“Bez prejudiciranja budućih odluka, načelno, plaćen ugovorni odnos, država nastoji dati doprinos i pogurati poslodavca, stimulirati ga da kroz porezne izmjene djeluje na povećanje bruto pa onda i na povećanje neto. Bilo je poslodavaca koji su zaposlenicima korigirali bruto na niže, no manje je takvih. Prosječna neto plaća je u mandatu porasla za 1100 kuna, to su efekti poreznih izmjena. Poslodavci diktiraju visinu plaća”, rekao je Marić.

“Država treba dati svoj obol, ali poslodavci su ti koji diktiraju visinu plaće”, dodao je. Rekao je da bi volio da dođe u sferu da može govoriti o daljnjem smanjivanju zdravstvenog doprinosa.




 

 

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.