Foto: Pixabay

Majstori više neće moći naplaćivati kako žele: Promijenili zakon koji je mnogima zagorčao život

Autor: I.J.

U Hrvatskoj strukovne programe obrazovanja pohađa 70 posto učenika, što je jedan od najvećih udjela učenika na razini strukovnoga obrazovanja u Europi, ali usprkos tome majstora nema.  Egzodus majstora počeo je ulaskom Hrvatske u EU, a još se više pojačao nakon pandemije. U takvim okolnostima, oni mogu tražiti cijene o kojima su do prije nekoliko godina mogli sanjati.

Situacija je ista na cijelom Balkanu. Tako se na društvenoj mreži X pojavila objava jedne Maje, koja je ostala šokirana cijenom popravke hladnjaka.

“Majstor traži 14.500 dinara (123 eura) za zamjenu gume na hladnjaku. Možda je je mislio na FAP-u”, napisala je ona u objavi.




Naplatio dolazak na teren

Slično je i u Hrvatskoj gdje su majstori počeli naplaćivati dolazak na teren, pa makar ništa ne napravili. U to se uvjerila i jedna naša čitateljica kojoj je majstor dolazak na teren naplatio 60 eura, nije ništa popravio, uzeo je novac i otišao.

“Bio je 15 minuta u kupaonici, priznao da on ne zna što nije u redu s perilicom, pokupio se i otišao”, kaže naša sugovornica.

“Ja ne mislim da je on meni trebao doći za ništa, ali naplatiti mi 60 eura za 15 minuta posla je već malo previše”.




Morati će obavijestiti klijente

U Srbiji su nedavno promijenili Zakon o zaštiti potrošača prema kojem će cijene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, soboslikari i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi biti regulirane takozvanim “proračunom”, piše Blic.

Majstori objasnili zbog čega gule Hrvate: ‘Bolje ti je džaba ležati, nego džaba raditi’

To znači da će majstori morati obavijestiti klijenta kada cijena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara (42 eura) i da dobiju pismeno odobrenje klijenta.

U svemu tome izgleda da je ipak najvažnije naći dobrog majstora kojem možete vjerovati i koji vas neće opelješiti.

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.