Foto: Davor Pongracic / CROPIX/Ilustracija

Ljudima u Hrvatskoj iznenada na račune sjeo ogroman novac: ‘Ne znam kako’

Autor: M.D.

Porezna je uprava početkom ovog mjeseca započela s povratom poreza. Riječ je o mjeri kojom se jednom godišnje građanima koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada ili drugog dohotka vraća dio novca kojeg su preplatili.

Od ove mjere najviše profitiraju mladi do 25, odnosno 30 godina. Naime, njima se vraća sav, odnosno 50 posto uplaćenog poreza i prireza na dohodak za prethodnu godinu. Mnogi su, otkako je ta odredba uvedena, zaključili kako je povrat poreza rezerviran isključivo za tu populaciju. Stoga ne čudi pitanje jednog Hrvata na Redditu, koji se začudio što je starijoj kolegici ovih dana također sjeo novac na račun.

“Kolegica od 32 godine je dobila circa 1000 eura povrata poreza. Pogreška ili”, upitao se on dodavši da je kolegica u njegovoj tvrtci radila 10 mjeseci, nije mijenjala podatke na poreznoj kartici, niti dodavala uzdržavane članove obitelji. Nije bila niti na duljem bolovanju, a plaća joj se tijekom tog vremena promijenila za pedesetak eura. “Eto ti odgovor. Uplatila je više poreza jer dva mjeseca nije radila pa je godišnji prosjek manji od mjesečnog obračuna. Možda to ne opravdava cijeli iznos, trebalo bi izračunati”, ustvrdio je jedan komentator.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Je li dobila previše?

Ipak, kolegi s posla se učinilo da je 1000 eura povrata previše za dva mjeseca nezaposlenosti. Smatra da su joj zbog nekog razloga ranije obračunavali preveliki porez na dohodak ili je ona pogriješila pa u poreznoj prijavi uračunala i naknadu s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

No, prijava poreza tako ne funkcionira. Naime, Porezna će uprava većini građana po posebnom postupku, odnosno automatski obračunati povrat poreza na dohodak. Prijavu, i to do kraja veljače, su trebali podnijeti samo porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno dohodak koji se oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti, rezidenti koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kako članovi posade brodova u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici od kojih Porezna uprava zatraži da naknadno plate porez.

Ipak, čini se da je u ovom slučaju ipak bila riječ o povratu poreza zbog kraćeg rada, odnosno neiskorištavanja osobnog poreznog odbitka od 560 eura mjesečno, na godišnjoj razini. “Bingo! S obzirom na to da nije radila cijele godine, vrlo vjerojatno nije iskoristila cijeli osobni odbitak na razini godine, i iz tog razloga ima pravo na preplaćeni iznos poreza na razini godine”, ustvrdio je još jedan komentator.

Stiže povrat poreza: Stručnjaci pojasnili na što ga ne biste trebali potrošiti




Porezne olakšice i odbitci

U komentarima se javio i jedan zaposlenik, koji tvrdi da s 27 godina nije dobio puno veći povrat novca. On spada u kategoriju onih kojima zbog dobi Porezna uprava vraća 50 posto uplaćenog poreza za prošlu godinu. Stoga se upitao je li iznos od 1000 eura povrata novca puno ili malo.

“Pa sve ovisi koliko je poslodavac u tvoje ime uplatio predujma. Imaš svoju plaću i na platnoj listi vidiš koliko od tvog bruto iznosa ide na porez. Ako imaš malu plaću onda je moguće da skoro ništa ne ide na porez, jer porezna olakšica pokriva sve. Tako da, ako je uplaćeno samo 200 eura predujma, a ti si po godišnjoj osnovi trebao platiti 100 eura, dobit ćeš 100 eura nazad. Ako imaš veću plaću, moguće da onda poslodavac uplati i po dvije-tri tisuće eura poreza za tebe kao predujam, a ti u konačnici moraš na godišnjoj razini platiti samo pola od toga, onda ćeš dobiti polovicu nazad”, odgovorio mu je jedan komentator.




Svi oni koji su ostvarili pravo na povrat poreza na svojim će računima do kraja ovog mjeseca uplatu u visini preplaćenog poreza na dohodak u 2023. godini. Visina povrata ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje imate pravo, te dobi, poručili su ranije iz Porezne uprave, dodavši kako će 830.112 građana dobiti povrat u ukupnom iznosu od 332.811.592,99 eura.

Veliki broj Hrvata dobit će uplatu na račun: Možete okvirno provjeriti koliko će vam sjesti

Neki su se pohvalili

Time su otklonili famu da je povrat poreza rezerviran samo za mlađe porezne obveznike. “Evo da dam jedan primjer kako bi to moglo izgledati. Recimo da imaš plaću 2500 eura bruto i nemaš nikakvih dodatnih olakšica, na tu plaću u Zagrebu za 2023. je poslodavac za tebe uplatio 293 eura poreza i 52 eura prireza svaki mjesec, uzmimo da si radio samo šest mjeseci, u tom slučaju je poslodavac za tih šest mjeseci uplatio 2070 eura za porez i prirez. Porezna olakšica je circa 531 euro po mjesecu, odnosno 6372 eura na godinu. Pošto si ti radio samo šest mjeseci, iskoristio si samo pola svoje olakšice, a uplatio puni porez. Porezna će ti u tom slučaju vratiti sve što je previše uplaćeno”, stiglo je i objašnjenje u komentarima.

Dio Hrvata iskoristio je priliku “pohvaliti se” time koliko su novca dobili od države. “Ja nisam radio šest mjeseci te sam dobio oko 600 eura natrag, jer porezna olakšica vrijedi kroz cijelu godinu”; “Ja dobio 2600 eura, ne znam kako”; “Ja sam dobio 43 eura i nešto centi. Pomozite mi”; “Lega donio 4000”; “Ja imam 30 i dobio sam 1060 eura i nemam pojma kako to funkcionira”, samo su neki od komentara.

Ipak, treba reći kako neće svi građani dobiti povrat poreza, već će ga neki morati i vratiti. Naime, u slučaju da je osobni odbitak iskorišten, građani su dužni Poreznoj upravi u roku od mjesec dana nakon dobivanja poreznog rješenja na kućnu adresu, uplatiti razliku između odbitka i utvrđene svote poreza i prireza na dohodak. Hoće li dobiti novac ili će ga, pak, vratiti državi građani mogu provjeriti putem poreznog kalkulatora.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.