Foto: Unsplash

Maja Šuput i Severina ga obožavaju: Omiljeno ljetovalište Hrvata na rubu je propasti

Autor: M.P.

Maldivi su suočeni s velikim financijskim izazovima jer ih je rejting kuća Fitch upozorila da im prijeti opasnost da neće moći otplatiti vanjski dug. Kao rezultat toga, dugoročni kreditni rejting Maldiva je već snižen na CCC razinu, što ga je gurnulo dublje u područje visokorizičnih ulaganja.

Fitch je objasnio da rizici s kojima se suočavaju Maldivi proizlaze iz smanjenja njihovih deviznih rezervi, koje su u svibnju pale na samo 492 milijuna američkih dolara, dok se samo ove godine očekuje 409 milijuna dolara za servisiranje duga.

To će zemlju poznatu po svojim prestižnim odmaralištima i poznatim putnicima, staviti pod ozbiljan pritisak, izvijestila je francuska novinska agencija AFP. Podsjetimo, Maldivi su posljednjih godina postali omiljena destinacija za odmor i brojnim Hrvatima. Tako su svoje razglednice od tamo slale i pjevačice poput Maje Šuput i Severine.

Foto: Pixabay

Rajska država na rubu bankrota

Na čelu Maldiva od prošle godine je Mohamed Muizzu, koji je tu zemlju iz tradicionalnog saveznika Indije prebacio na Kinu. U travnju je njegova stranka uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima nakon što je obećala izgraditi tisuće domova, nabaviti više zemljišta za urbani razvoj i unaprijediti aerodrome, sve uz pomoć kineskih sredstava.

Fitch predviđa da će se Maldivi i dalje oslanjati na ovu vrstu financijske podrške. Službeni podaci pokazuju da je vanjski dug Maldiva prošle godine iznosio više od 4 milijarde dolara. Od lipnja prošle godine, 25,2 posto vanjskog duga Maldiva je u rukama kineske banke Export-Import Bank of China. Upravo je ta banka najveći pojedinačni vjerovnik otočne države.

Turist sjeo na sladoled u Opatiji pa ostao bez riječi: ‘Tek je počelo, mi sami sebe ubijamo’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.