Foto: AP Photo/Steve Helber/Guliver

Lidl ima važnu obavijest za kupce: Omiljeno voće ipak je sigurno

Autor: M.D.

Nakon što su otkriveni rezultati testiranja kvalitete nektarina, koje je proveo njemački Öko-Test, podigla se prašina oko toga što zaista jedemo. Podsjetimo, njemačka je potrošačka organizacija nedavno objavila rezultate testiranja čak 12 serija nektarina, koje se mogu nabaviti u tamošnjim trgovinama, na tržnicama ili poljoprivrednim gospodarstvima.

Najgorom je proglašena bijela nektarina koja se prodaje u Lidlu. Dobila je ocjenu dovoljan. Riječ je o voću uvezenom iz Španjolske, u kojem su pronađeni tragovi čak pet vrsta pesticida, među kojima su i dva vrlo opasna.

“Acetamiprid je jedan od neonikotinoida toksičnih za pčele. Prema tvrdnjama Europske agencije za sigurnost hrane, u povećanim količinama mogu poremetiti razvoj živčanog sustava. Spirodiklofen je 2016. Europska agencija za kemikalije ECHA klasificirala kao kancerogen”, stoji na Facebook stranici “Halo, inspektore”.

LIDL: RADIMO VIŠE OD 1000 ANALIZA I NAJSTROŽI SMO U BRANŠI!
Nakon što je njemački u Europi ugledni “Öko-Test” testirao…

Objavljuje Halo, inspektorePonedjeljak, 24. lipnja 2024.

1000 analiza

Ipak, treba reći da su rezultati analize Öko-Testa otkrili da su svi pronađeni ostaci pesticida znatno ispod primjenjivih graničnih vrijednosti od 0,01 miligrama po kilogramu, što znači da je konzumiranje nektarina vrlo vjerojatno bezopasno za zdravlje. Svejedno, iz “Halo, inspektore” su odlučili upitati Lidl na koji način brinu o kvaliteti hrane koju nude svojim kupcima. Povod za to su im česte tvrdnje tog trgovačkog lanca da provode vrlo stroge interne analize.

Omiljeno sezonsko voće proglašeno najgorim: U ovom dućanu ga nemojte kupovati




“Lidlove specifikacijske vrijednosti za svježe voće i povrće su među najstrožim i najzahtjevnijim u branši. One su temelj Lidlovog učinkovitog sustava ranog upozoravanja za preventivnu komunikaciju s poslovnim partnerima diljem svijeta. Lidl godišnje napravi više od 1000 vlastitih analiza voća i povrća. Tijekom prošle godine (1.1.2023.-31.12.2023.) Lidl je imao ukupno 1077 analiza, a ove godine od 1.1.2024. do 13.6.2024. ukupno 462”, odgovorili su iz Lidla.

Osvrnuli su se i na spore nektarine, utvrdivši da njihove analize ove i prošle godine nisu utvrdile ništa sporno. “Lidl Hrvatska nije pokretao javni opoziv, budući da Lidlove analize, niti inspekcijske službe nisu utvrdile nesukladnost ove godine, ali ni prošle, čime su verificirane Lidlove analize u sklopu samokontrole”, odgovorili su iz Lidla na upit “Halo, inspektore”.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.