Foto: Screenshot/YouTube

Legendarna tvornica iz Jugoslavije pala u ruke moćnog Rusa: Njihove proizvode kupovali su svi

Autor: M.P.

Ruski biznismen Denis Štengelov preko tvrtke Flexway adriatic postao je vlasnik 75 posto Zvečeva. Udio je kupio od Zdravka Alvira po cijeni od 38,71 eura za dionicu. Upravo će toliko morati platiti i malim dioničarima za kupnju njihovih udjela, potvrdila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Kako piše Danica, Alvir je firmu prodao za 11 milijuna eura. Štengelov kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji, koji se bavi i proizvodnjom slastica. U vlasništvu ima i  maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji. Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba. No, Europska unija nije, pa je transakciju mogao obaviti. Posluje preko svoje tvrtke Flexway sa sjedištem u Dubaiju.

Poznati investitor Nenad Bakić najveći je mali dioničar i isplatit će mu se oko 300.000 eura. Matija Agić dobit će 160.000 eura, državni CERP 155.000, Martin Marčinko 143.000, a Roland Zelenika 120.000 eura. Drugim dioničarima kojima će za udjele biti isplaćeno manje od 100.000 eura. Preostali mali dioničari dobit će manje od tog iznosa.

Foto: Cropix/Davor Pongracic

Jedna od najpoznatijih tvornica u bivšoj Jugoslaviji

Tvrtka Zvečevo d.d. Požega, osnovana je i započela s radom kao tvornica “Stock cognac Medicinal” 20. listopada 1921. godine. Poznata tvrtka Nestlé je 1936. dobila dozvolu za početak proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda, a 1946. godine proizvodnja je nastavljena u nacionaliziranoj tvornici.

Od 1951. godine tvornica posluje pod imenom Zvečevo. 1958. u sustav Zvečeva ulazi mljekara, koja je do tada radila pod imenom Slavonka. Tijekom šezdesetih napuštaju se nerentabilne i zastarjele proizvodnje voćnih sokova i proizvodnje brašna.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Svi napori usmjeravaju se na proizvodnju kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah. Krajem 60-ih i početkom 1970-ih godina provodi se proces rekonstrukcije i modernizacije, te dolazi do porasta proizvodnje i zaposlenosti.

Ugovor sklopljen 1970. godine s tvrtkom Nestlé o dugoročnoj poslovnoj suradnji stvorilo je pretpostavku za uspješan nastup Zvečeva na domaćem i inozemnom tržištu. 1987. godine Zvečevo organizira i proizvodnju na bazi brašna – vafel proizvode. Od rujna 1994. godine posluje kao dioničko društvo. Mnogi proizvodi Zvečeva nagrađivani su brojnim priznanjima za kvalitetu, kako u zemlji tako i u inozemstvu.




Zagrepčani šokirani iznenadnom odlukom poznatog kafića koji vole slavni: ‘Tužno je to čitati’




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.