Foto: Unsplash

Konobar otkrio koliko se zaista zaradi u njegovoj struci: Mnoge će šokirati ova cifra

Autor: B. D.

Jedan konobar iz Beograda opisuje da je većina njegovih kolega na sezonu otišla u Hrvatsku ili Crnu Goru, dok je on ostao u Srbiji jer je pronašao posao od kojeg odlično zarađuje. Objašnjava da su ključ njegovog uspjeha izdašne napojnice od bogatih gostiju.

“Dobar konobar je akrobat, a odličan konobar je psiholog”, živopisno je opisao za NIN. “Imam 35 godina i često razmišljam jesam li mogao graditi karijeru u nekom drugom području, ali shvatio sam da se rad u ugostiteljstvu nepravedno zapostavlja kao lagan. Ovo je mukotrpan posao u kojem trebaš znati kako se snaći i kako izvući najbolje za sebe, baš kao i u drugim zanimanjima”, objašnjava iskusni konobar.

Nakon više od 15 godina konobarenja, zahvaljujući vezama i dobroj reputaciji, došao je do idealne prilike, rada u skupom kafiću s imućnom klijentelom, što mu je značajno povećalo primanja.

Foto: Pixabay

‘Dešavalo se da od jedne noći mogu živjeti pola mjeseca’

“Počeo sam konobariti još kao student, pa sam s vremenom uspijevao dogovoriti honorarne poslove i sezone, dok me novac nije odvukao od fakulteta. Studirao sam Višu elektrotehničku, moji su se živcirali što nisam otišao na ETF, ali danas zarađujem bolje od brata programera”, pohvalio se.

“U početku sam radio kao i svi tada, na crno i za sitniš. U kafićima na Adi tijekom ljetne sezone imao sam dobar bakšiš, ali to je bilo iscrpljujuće. Danas radim u lokalu popularnom na Trip Advisoru koji privlači stranu klijentelu, a vikendom konobarim u klubu koji posjećuju nogometaši, gdje tvrtke dovode strance i gdje su računi poput prosječne plaće, posebno kad su proslave. Dešavalo mi se da od jedne noći bakšiša mogu živjeti pola mjeseca, ali naravno, nije svaki dan Božić”, objasnio je od kuda toliki novac.

Ovaj konobar smatra da su iznosi koje gosti ostavljaju u kafiću mjerilo promjena u društvu. “Postoje dvije vrste gostiju iz mog iskustva, neki točno u dinar mjere da ti daju deset posto bakšiša, bez obzira na iznos računa, dok su drugi tip gostiju oni koji bakšiš tretiraju kao aukciju i to su gosti koji glazbenike kite sa sto eura i vole pokazati da imaju. Najveći bakšiš koji sam zaradio za jednu noć bio je skoro tisuću eura, slavilo se rođenje djeteta, čovjek je tako zaokružio račun da sam ga pitao je li siguran. Takvi slučajevi su rijetki, ali dešava se da radom tijekom tjedna i honorarnim poslovima vikendom zaradim oko 3000 eura mjesečno. Naravno, nije isto zimi i ljeti, i nije svaki mjesec isti, ali može se dobro živjeti ako se znaš snaći”, rekao je i podijelio da je radio i na kruzeru, ali da mu je draži rad na kopnu.

Foto; Pixabay

‘Svatko  se želi osjećati kao kralj ili obitelj’

“Sada imam obitelj i nije mi svejedno ostaviti ženu s malim djetetom i otići na sezonu. Moram priznati da s godinama više ne mogu izdržati kao prije i svjestan sam da zarađujem odlično, ali također sam svjestan da nemam dana odmora sve do jeseni. Kad se sve stavi na papir, sve ima svoju cijenu. Zamijenio sam dan i noć i kad vidim mlađe kolege kako žive, sjetim se da sam i ja tako nekad, ali više nije izvodljivo. Kad noću ne spavaš, a danju te budi beba i punica, možda ti se na kraju i ide na sezonu”, našalio se konobar.




Koliko je bakšiš važan dio plaće u ugostiteljstvu, zna svatko tko je tu radio, no ovaj konobar daje savjet prilagođen za moderno društvo.
“Bez bakšiša konobarima nema života, morate se probiti. Ako radite u kafiću u kojem će tri prijateljice satima piti jednu kavu, nećete se najesti kruha. Još ako ste na minimalcu, bit će vam jako teško skrpati kraj s krajem. Ako radite u lokalu koji nudi i hranu, gdje su veći računi, automatski će biti bolje. Moje iskustvo je da kao i u svakom poslu trebate biti vrijedni, korektni, imati živce kao konopce jer radite s ljudima svaki dan, ali i iskoristiti priliku da se prebacite negdje gdje je klijentela takva da želi ostaviti novac u provodu i osoblju”, objasnio je.

“Ma koliko novca imao gost, svatko želi osjećati se kao kralj ili kao obitelj. Zapamtite ljude, što vole, što ne vole, tko su im djeca. I budite svjesni da to što netko ima novca ne znači i da je velikodušan, pa mislim da ovo vrijedi u svakom poslu – prilagodite svoja očekivanja”, savjetovao je.

Foto: Pixababy

Neki daju više nego što imaju

Kroz rad s “jedan posto” populacije koji si mogu priuštiti večere koje koštaju kao ljetovanja, upoznao je dvije strane medalje života u Srbiji. “Svašta čovjek vidi i čuje u ugostiteljstvu. Zanimljivo je da nije pravilo da troše samo oni koji imaju. Naš narod zna izaći u lokal u kojem radim da se pokaže i često daju više nego što imaju. Oni, primjerice, naprave račun, ali onda dođe do bakšiša i tu im bude previše, što razumijem. Meni je, primjerice, to stvarno dobar pokazatelj društva. Kad vidiš na što ljudi troše novac. Čovjek treba sebi ugoditi, to stoji, ali imamo neki desert koji je bezobrazno skup, a nije ništa posebno i onda vidiš da ga ljudi naručuju samo da bi se pokazalo da imaju novca, ili troše na vina koja su preskupa, a nemaju kulturu vina, samo žele pokazati da troše. U takvim situacijama osjećaš se nekako isprazno. Potvrđujem iz prve ruke da je bahatost u porastu i ne bih bio u koži taksistima nakon nekih naših gostiju. A ni kolegicama koje često dobivaju veći bakšiš, ali trpe razne neugodnosti, ne zavidim im”, kaže konobar.




Na pitanje kako se kreću bakšiši i primanja konobara u Srbiji, napravio je dužu pauzu. “Ne volim takva pitanja jer su konobari ugrožena vrsta i primanja mogu varirati od mjeseca do mjeseca i od lokala do lokala. U ovom poslu može se zaraditi od 1000 eura mjesečno s bakšišem do znatno većih iznosa, ovisno gdje radiš, s kim radiš i kako se snađeš. I imajte na umu da govorim o Beogradu, u unutrašnjosti je potpuno drugačije, posebno u malim mjestima. Njima bih savjetovao kako god mogu da idu na sezone ili u druge branše”, zaključuje Beograđanin.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.