Foto: Bozo Radic / CROPIX/Ilustracija

Kako će Nijemci sad na Jadran: Velika turistička kompanija otkazala sva putovanja

Autor: M.D.

Od subote, 6. srpnja sva će putovanja u organizaciji treće najveće turističke agencije u Europi biti otkazana. Privremeni stečajni upravitelj tvrtke FTI Touristik GmbH obznanio je tu vijest kojom će biti pogođeno 175.000 ljudi koji su već uplatili svoja putovanja u brojne svjetske destinacije.

Posljedica je to stečaja otvorenog prije 12 dana zbog nesolventnosti. Ranije je njemačka vlada odbila financijski pomoći ovom turoperatoru, jer su im već tijekom pandemije koronavirusa isplatili 600 milijuna eura pomoći, a u međuvremenu je razlika između rashoda i prihoda porasla na dvoznamenkaste milijunske iznose. Navodno je ipak dogovoren kratkoročni zajam kojim bi se ta razlika trebala pokriti.

Osim toga, ulazak novog investitora, tvrtke Certares, odgođen je zbog neizvršene odluke Saveznog ureda za kartele. Tako FTI još uvijek nije dobio prijeko potrebnu injekciju svježeg kapitala, zbog čega će morati obustaviti svoje poslovanje.

“Kako bismo korisnicima FTI-ja konačno pružili potrebnu sigurnost planiranja prije početka ljetnih praznika i omogućili im da odmah ponovno rezerviraju svoje putovanje kod drugog pružatelja usluga, sva preostala putovanja sada su otkazana. Njemački fond za putno osiguranje (DRSF) bio bi spreman regulirati rješavanje postojećih zahtjeva za povratom s drugim turoperatorima. No, u tako kratkom vremenu nije pronađeno rješenje za preuzimanje aranžmana”, priopćili su iz tvrtke Bierbach, koja vodi stečajni postupak.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Spašavanje putovanja i radnih mjesta

Otkazivanjem čak 175.000 paket-aranžmana, tvrtka otvara prostor svojim partnerima da klijentima ponude alternativna rješenja, o kojima će svi koji su već uplatili aranžmane biti obaviješteni ovih dana, piše Fenix-magazin.de.

U Hrvatskoj bi najveći dio rezervacija trebao preuzeti Uniline, iz kojeg poručuju da su spremni spasiti sve što se može i organizirati putovanja turistima koji su već sve uplatili. U travnju je ionako zabilježen pad dolazaka iz Njemačke, iako su nam Nijemci i dalje najvjerniji gosti.

Turistički div uoči sezone proglasio stečaj: Bez posla bi moglo ostati 11 000 ljudi




Iz Bierbacha, pak, poručuju kako se ukupna svota postojećih rezervacija mjeri u stotinama milijuna eura. Sve bi pologe trebao vraćati fond putnog osiguranja, osim u slučajevima kad su turisti rezervirali samo pojedinačne usluge poput letova, hotela i smještaja.

Stečajni upravitelji uspjeli su prekinuti stečajni lanac, spasivši udjele FTI-ja u turističkoj agenciji TVG. Udjele je preuzeo Raiffeisen Vertriebs GmbH, čime je spašeno 230 radnih mjesta. No, što će biti s preostalih 11.000 zaposlenika, koliko ih broji FTI, zasad nije poznato.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.