Foto: HRT/Screebshot

Jelena u Hrvatskoj zarađuje na neobičnoj namirnici: Jako je skupa, a svi ju mogu napraviti

Autor: M.P.

Češnjak ili bijeli luk začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Smatra se da potječe iz srednje Azije, a od pamtivijeka se upotrebljava u kulinarstvu i medicini. No, jeste li ikada čuli za bijeli luk crne boje?

Ovo nije neka nova vrsta crnog češnjaka, već proizvod koji nastaje fermentiranjem češnjaka. Posebno je zanimljivo što ga svatko može napraviti u vlastitoj kućnoj radinosti.

Između ostalog, poseban je po tome što u odnosu na svježi češnjak nema karakterističan miris prilikom konzumacije. Dakle, možete ga jesti bez straha od lošeg zadaha ili isparavanja iz kože. Nadalje, ovako izrađen češnjak stabilizira krvni tlak pa ne smeta niskotlakašima, a ni ne pada teško na želudac.

Foto: Screenshot/YouTube

Vrlo skup proizvod, za kilogram čak 21 dolar

Prilikom fermentacije se ne koriste aditivi ili konzervansi. Obiluje vitaminom B i C, potiče imunitet i dobra je prevencija protiv upala i prehlada. Neki ga smatraju i čuvarem mladosti. U procesu on promijeni boju i teksturu, gubi  gorčinu i ljutinu, postane kiselkasto sladak pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije.

Da bi se dobio ovakav češnjak, glavice se drže u specijaliziranim uvjetima topline od 60 do 77°C i vlažnosti, tijekom 60 do 90 dana. U receptima se preporuča da se za postupak koristi pećnica, čak i kuhalo za rižu.

S obzirom da je crni češnjak na tržištu vrlo skup, kilogram košta oko 21 dolar, čak se i isplati izraditi ga kod kuće, iako treba biti oprezan zbog računa za struju.

 




Foto: HRT/Screebshot

Jelena u Međimurju proizvodi crni češnjak

Jelena Novak iz Novakovca (općina Podturen) 2020. godine odlučila se na neobičan pothvat, proizvodnju crnog češnjaka. Po struci ekonomistica, otvorila je malu tvrtku i crni češnjak u Međimurju je rođen. Netom prije panedmije pokrenula je posao od kojeg živi nakon što je s nepunih 30 godina ostala bez posla. Za crni češnjak doznala je slučajno pretražujući recepte na internetu. Odlučila ga je napraviti kod kuće.

“Crni češnjak nije nova sorta češnjaka, znači njega se ne može posaditi, njega se ne može uzgojiti jer crni češnjak je u suštini bijeli češnjak”, objasnila je Jelena za HRT prije nekoliko godina.

Dobiva se fermentacijom običnog češnjaka, a proces proizvodnje je tajna. Češnjak ide u specijalne toplinske komore, na visoku temperaturu, na visoku vlagu na par tjedana. Riječ je se o tradicionalnom korejskom proizvodu koji je postao vrlo popularan u svijetu, ali i Hrvatima je sve privlačniji.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.