Foto: YouTube Screenshot

Jadran su naglo preplavile goleme ribe kojih dugo nije bilo: Evo zašto je to postao problem

Autor: B. D.

Sezona lova na tune bliži se kraju, a ribari izvještavaju da ove godine u Jadranskom moru ima više tune nego prijašnjih godina, pa čak i desetljeća. Stručnjaci su također zadovoljni jer je to znak oporavka ugrožene plavoperajne tune.

Prije desetak dana kod Jabuke, braća Arković doživjela su veliko uzbuđenje. U dvadesetak godina karijere nikada nisu ulovili toliko tune odjednom, a pitanje je je li itko drugi ikada imao sličan ulov. “Vidiš ti šta je to. Vidiš koliko smo ulovili. Jedva smo ih čapali, od 20 do 200 kila”, ispričali su za N1.

Brod braće Arković jedna je od 18 plivarica koje imaju dozvolu za tunolov u periodu od kraja travnja do kraja lipnja, a postoji i mogućnost produljenja do 15. srpnja.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Uveli su stroge mjere kontrole

“Pri kraju smo ispunjavanja kvote, tune ima u moru. Inače, zadnjih šest godina otkako smo uspjeli produljiti sezonu za dvadesetak dana nemamo problem sa zadovoljavanjem kvote,” rekao je Kristijan Zanti, voditelj ribolova Sardina.

Zbog ugroženosti plavoperajne tune, prije deset godina Međunarodna organizacija koja se bavi njihovom zaštitom uvela je stroge mjere kontrole i upravljanja tunolovom. Te se mjere i danas provode.

“Svaki ulov koji se prebacuje snima se stereoskopskim kamerama. Tuna se mora prebrojiti. Kad dođe na uzgajalište, ponovno se broji tako da otprilike za svaki ulov znamo koje su to količine”, kazao je Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘Mi smo sada na preko tisuću tona’

Jedna od tih mjera su kvote koje se određuju za svaku državu posebno, a zatim država raspodjeljuje tu tonažu tunolovcima u Hrvatskoj – 900 tona kvota je primjerice za plivarice, a 120 za udice.




“Mi smo sada na preko tisuću tona, nema dugo da smo bili na kvoti od 300 tona – i država i cijeli Mediteran. Tako da s poboljšanjem stanja, povećava se kvota. Kvota je sada do 2025., a nakon toga će se ponovno procjenjivati stanje i odlučiti što dalje,” tvrdi Mišura.

Iz Instituta za oceanografiju objasnili su da je globalno zatopljenje produljilo sezonu mrijesta. “Oni koji vjeruju da su te mjere urodile plodom, podržavaju ih i drže da je to zbog tih restriktivnih mjera i kontrola. Međutim, postoje i oni koji smatraju da je priroda također doprinijela, zbog globalnog zatopljenja mora sezona mrijesta se produljila,” izjavio je Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju.

Foto: Pixababy

Slaba potražnja

Međutim, tunolovci sada imaju novi problem. Naime, iako je ulov dobar, situacija na tržištu je slaba. Sve je više ribe na tržištu, a u Japanu, zemlji u koju najčešće izvoze, vlada kriza.




Ronioci kod Čiova snimili neobično stvorenje: ‘Njih se ne može pronaći gotovo nigdje’

“Iz godine u godinu, s povećanjem kvote, cijena pada. Pogotovo naš hrvatski biznis s manjom ribom kojoj treba godinu i pol dana da se uzgoji, više nije profitabilan. Ne znamo što će budućnost donijeti. Za sada, nadamo se da će biti bolje,” zaključio je Zanti.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.