Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Izašlo na vidjelo koliko Hrvati ostavljaju pekarnicama: Brojke su strašne

Autor: M.D.

Čak 27 posto troškova prosječnog hrvatskog kućanstva otpada na hranu. Po tome smo među europskim rekorderima, a čini se da ne biramo jeftinije, niti zdravije. Prije koji dan je poznati kulinarski portal Kult plave kamenice prozvao Hrvate nacijom glutena, zbog velike potrošnje kruha.

Svoju su kritiku temeljili na podacima koji kazuju da je pekarski lanac Mlinar prošle godine prodao nevjerojatnih 210 milijuna komada kruha i peciva, što bi značilo da je svaki građanin Hrvatske kupio 50 komada kruha i peciva.

Ogleda se to i u njihovim financijama. Naime, Mlinar je tijekom prošle godine ostao čvrsto na čelu pekarskog sektora u Hrvatskoj. Ostvario je 142,1 milijun eura prihoda, što je 18 posto više u odnosu na 2022. godinu. Što se tiče dobiti, ovaj je pekarski lanac ostvari gotovo 3,31 milijun eura, što je rast od 201,70 posto. Po rastu dobiti ipak nije najbolji u zemlji, prenosi tportal podatke Financijske agencije.

Foto: Unsplash

Na dobitku zbog inflacije

Njihov najveći konkurent, lanac Mlin i pekare, ostvario je oko 112,5 milijuna eura prihoda, što je pad od 5,57 posto. No, zato im je dobit rasla za 80,92 posto, na 3,66 milijuna eura. Najveći rast prihoda, prema podacima FINA-e, ostvario je lanac Don Don, čak 47,30 posto više u odnosu na 2022. godinu, ali to znači da su uprihodili samo 22,2 milijuna eura. Najveći rast dobiti tijekom prošle godine, zabilježio je Bobis – čak 1052,3 posto. No, njihova je dobit bila tek nešto veća od 3,65 milijuna eura.

Najveći pad prihoda su, već smo spomenuli, ostvarili Mlin i pekare, dok je najveći pad dobiti tijekom prošle godine zabilježio pekarski lanac Robin. Njihovi su prihodi u 2022. godini pali za 73,06 posto i iznosili su samo nešto više od 181.000 eura.

Ipak, treba reći kako je rast prihoda i dobiti u mnogočemu povezan s rastom cijena pekarskih proizvoda. Pekari su već ranije upozoravali kako neće moći držati niske cijene kruha, a s obzirom na stanje na burzama hrane, čini se da bi cijene pekarskih proizvoda mogle nastaviti rasti.

Na pomolu poskupljenje namirnice bez koje se ne može: Hrvatska posebno ugrožena




Najviše zaposlenih je tijekom prošle godine imao Mlinar, u čijim je pogonima i pekarnicama radilo 1913 osoba. Najmanji broj zaposlenih, među vodećim pekarnicama u Hrvatskoj imao je Don Don, svega 63. No, zato je po plaćama najizdašniji bio Pan-pek, u kojem su radnici dobivali u prosjeku 1111 eura neto. Najniža plaća je zabilježena u lancu Pekar – 623 eura.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.